‘ÇEDES’ Uygulamasına Karşı Öğretmenlerden Eylem | Güney Gazetesi Mersin

‘ÇEDES’ Uygulamasına Karşı Öğretmenlerden Eylem

Eğitim-Sen Mersin Şubesi üyeleri, laik eğitimi hedef alan politika ve uygulamalara son verilmesi çağrısı eylem yaptı. Özgür çocuk Parkında yapılan eylemde öğretmenler, “’ÇEDES’ protokolü iptal edilsin” pankartı açtı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez” dedi.

‘ÇEDES’ Uygulamasına Karşı Öğretmenlerden Eylem


MAYSA DERYAYEVA

 

Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının iş birliğinde yürüten “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) protokolünün laik eğitime aykırı olduğunu söyledi.

Sümbül, ÇEDES protokolünün iptal edilmesi gerektiğini belirterek, “Eğitimin bütün kademelerinde eğitimin niteliğini yükseltmek, çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için somut adımlar atılması gerekmektedir. Ancak MEB, bugüne kadar yaptığı gibi, din ve inanç alanı gibi son derece hassas bir konuda “tek din, tek mezhep” yaklaşımıyla hareket ederek okullarda öğrencilere dini ve manevi değerleri aktarmayı kendisine görev edinmiştir. ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

 

“ÇEDES DOĞRU UYGULAMA DEĞİLDİR”

 

Hiçbir toplum birbirinin aynı ve tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı ‘manevi değerleri’ benimsemiş insanlardan oluşmadığını vurgulayan Sümbül, “Laiklik anlayışı gereği farklı, inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, sadece bir dinin ve mezhebin öğretilerini, sadece belli bir inancın benimsediği manevi değerleri tüm okullarda ‘tek doğru’ olarak öğretmeye çalışması doğru bir uygulama olmadığı gibi, farklı inançtan öğrencilere yönelik açık bir dayatma ve ayrımcılıktır” ifadelerini kullandı.

 

 

“OKULLARDA LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM OLMALI”

 

Eğitim-Sen olarak laik, bilimsel eğitim için mücadele edeceklerini belirtti. ÇEDES ve buna benzer uygulamaları kabul etmedikleri ifade eden Sümbül, “Milli Eğitim bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmelidir. Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez! Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.  Eğitim ve Bilim Emekçileri olarak okulları dini referanslı faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için yürüttüğümüz mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.