TESKİ tartışması büyüyor | Güney Gazetesi Mersin

TESKİ tartışması büyüyor

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, İsmetpaşa Mahallesinde kentsel dönüşüm projesi yapmak isteyen belediye iştiraklerinden TESKİ ile anlaşma yapmayan hak sahiplerine ait hisselerin belediyece kamulaştırılması için meclisten yetki istemiş ancak alamamıştı. Belediye, bu gelişmeyi “İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi Meclis Üyelerince Engellendi” başlıklı haberle duyuruca şirketin eski genel müdürü Mehmet Özel’den açıklama geldi. Özel, kentsel dönüşüm projesinin gecikmesinin sorumlusunun Tarsus Belediyesi olduğunu ileri sürdü.

TESKİ tartışması büyüyor


ABİDİN YAĞMUR

Tarsus Belediyesinin, İsmetpaşa Mahallesinde yapmak istediği kentsel dönüşüm projesi için kurulan belediye şirketi TESKİ ile ilgili iddialar geçtiğimiz aylarda mahkemeye taşınmıştı. Kentsel dönüşüm konusu son belediye meclisi toplantısında bir kez daha gündeme geldi.
Başkan Haluk Bozdoğan, TESKİ ile anlaşmaya varmayan hisse sahiplerinin parsellerinin Tarsus Belediyesince kamulaştırılması ve  halihazırda belediyeye ait olan 507 metrekarelik parsel ile birleştirilerek TESKİ’ye kat karşılığı verilmesi işlemi için meclisten yetki istedi.
Ancak aralarında CHP’li meclis üyelerinin de olduğu meclis üyeleri teklifi reddetmişti. Tarsus Belediyesi bu gelişmeyi “İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi Meclis Üyelerince Engellendi” başlıklı haberle kamuoyuna duyurmuştu.

 

448 KONUTLUK PROJE

 

Bu açıklama üzerine TESKİ’nin eski genel müdürü Mehmet Özel de tartışmalara katıldı. “Gerçeklerin ortaya çıkması için açıklama yapmasının vicdani sorumluluk olduğunu” ifade eden Özel, İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili son durumu paylaştı.
Özel, “Projenin tapu Alanı 17 bin 525 metrekare arsa payı olup inşaat yoğunluğu 2.75 olan, yapılan mimari projeye göre 448 konut 49 işyerinden oluşmaktadır. Hisse sahipleri yaklaşık 700 kişidir. Hisse sahibi Vatandaşlarla TESKİ arasında 18 Mart 2021 tarihinden itibaren noter nezdinde kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılmıştır. Yetkili Genel Müdür olarak görevde bulunduğum 26.11.2021 tarihine kadar 17 bin 525 metrekare alana sahip İsmetpaşa mahallesindeki hisse sahipleri ile sözleşmelerin üçte ikisi tamamlanarak yaklaşık 16 bin metrekare sözleşme tamamlanmış olup Çevre şehircilik İl Müdürlüğüne müracaatı yapılmış ve kira yardımlarının başlanılması için de tüm yasal düzenlemeler tamamlanmıştır” dedi.

 

“BELEDİYE BU İHALEYE GİREMEZ”

 

Şu anda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde kamulaştırma için bekleyen vatandaşa ait 1027 metrekare ve Tarsus Belediyesine ait olan 507 metrekare haricindeki yerler için hisse sahipleri ile sözleşmeler tamamlandığını kaydeden Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tarsus Belediyesine ait olan 507 metrekare Tarsus Belediyesi iştiraklerinden TESKİ A.Ş firmasına devredilmesi konusu ile ilgili 10.06.2021 tarihli dilekçemizin, Temmuz ayı olağan belediye  meclisinde gündeme alınması talebi tarafımdan yapılmıştır. Daha sonra Belediye Meclisince söz konusu alanın TESKİ A.Ş ye sermaye artırımı olarak devri hususu Belediye Meclisince kabul edilmiştir. Ancak; Tarsus Belediyesi yetkililerince TESKİ A.Ş ye tapu devir işlemleri bir türlü gerçekleşmemiştir. Kısacası yüzlerce mahalle sakininin, TESKİ ile yapmış olduğu sözleşme, Tarsus Belediyesinin sermayesi, tamamen kendine ait olmasına rağmen TESKİ A.Ş ile bir türlü, devir ve kat karşılığı sözleşmesi bugüne değin yapılamamıştır. Daha sonra 26.11.2021 tarihinden itibaren, TESKİ yönetimi değişmiş ve yönetim kurulu Başkanı olarak, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ve dört kişilik yeni bir yönetim kurulu oluşturulmuştur. Yönetim değişikliği ile birlikte; Ocak 2022 tarihinden itibaren hissesi olmayanlara, yani üçüncü şahıslara ön protokol düzenlenerek satışlar yapılmıştır. Bu satışların yaklaşık tutarı 20 milyon TL’dir. Bu kişilerle ilgili ön protokol satışları yapılmasına rağmen hala noter satışları ve sözleşmeleri yapılamamıştır. Bunlarla ilgili yapılan usulsüzlükler ve hukuksuzluklardan dolayı olarak ta, Eylül 2022 tarihinde, tarafımdan, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup adli makamlarca soruşturması halen devam etmektedir.”

 

 

“BİR MAHALLE MAĞDUR OLDU”

 

Tarsus Belediyesinin, kentsel dönüşüme konu olan alanda yapılacak satış ihalesine girmesinin hukuken mümkün olmadığını ifade eden Özel, “Bu hususun Belediye Meclisinde görüşülerek satış ihalesine katılabilinmesi için yetki istenmesi mevzuata uygun değildir. Zira; Tarsus Belediyesinin kendi adına kamulaştırma ihalesine iştirak edebilmesi için çoğunluk hissesini elinde bulunduran TESKİ A.Ş ile kat karşılığı sözleşme yapması gerekmektedir. Sözleşme yapmadan İhaleye girme hakkı elde edemez. Kaldı ki; Teski A.Ş ile sözleşme yapan diğer hisse sahiplerinin de ihaleye girme hakları olduğu gibi, hisse çoğunluğunu elinde bulunduran TESKİ A.Ş nin de satış ihalesine girme hakları bulunmaktadır. İşin ilginç tarafı, Belediye yönetiminin Kendisiyle birlikte, elinin altında, bu kadar hukukçu ve bürokrat varlığına rağmen, konulardan ve işleyişten bihaber, iş bilmemezlik ve becerisizlik sonucu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mahalle sakinlerine verilen kira bedelinin bitmesine kısa bir süre kalmışken, İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesini, bugüne kadar kamulaştırma da dahil, proje ruhsat işlemlerinin bitirilip, projenin fiili olarak temelinin atılarak inşaatına başlanmış olunması beklenirken, hala bu konuların gündeme getirilerek bahaneler üretilmesini anlamak mümkün değildir. Bir mahalle komple mağdur edilirken, mağdur edenlerin ise, mağdur edilme sebebi olarak da belediye web sayfasında basın bülteni yayımlayarak “İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi Meclis Üyelerince Engellendi’’ denilerek, kendi becerisizlik ve bilgisizliklerini örtmek için, belediye meclis üyelerinin evrakı reddetmesini göstermesi ise nasıl bir algı uzmanı olduğunu göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.