“Çocuk işçiliği önlenmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocuk işçiliği önlenmeli”

Mersin Çocuk Hakları Derneği 12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele günü nedeniyle açıklama yaptı. Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocukların ağır şartlarda çalıştırıldığına dikkat çekerek, çocuk işçiliğinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

“Çocuk işçiliği önlenmeli”


MAYSA DERYAYEVA

Milyonlarca çocuğun ‘çocuk olma hakkını’ kullanmadığını ve eğitim hayatını yaşamadığını belirten Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocuk işçiliğine karşı sorunların giderilmesi gerektiğini belirtti.

Aslan, çocukların sokaklarda, tarımda ve sanayide tehlikeli, ağır işlerde çalıştırıldığına vurgu yaparak, “Çocukların en çok çalıştırıldıkları alanlar; tarım, sanayi, sosyal ve kişisel hizmetler, ticaret, lokanta, otel hizmetleri ve sokaklardır. Bazı işkollarındaki İşverenler de çalıştırmak için özellikle çocukları tercih etmektedirler. Bunu sebebi, çocukların düşük ücretle çalışmaları ve kolayca işten atılabilmeleridir. Ayrıca çocuklar işyerlerinde sigortasız olarak çalıştırılmakta, dolayısıyla işverene ucuz işgücü sağlamaktadır. Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir. Nedenleri ne olursa olsun çocukların ailenin sıcak ortamından alınıp, serbest piyasanın görünmez eline teslim edilmesi, erken yaşlarda çalıştırılmaları, çocukların çocukluklarını yaşayamamalarına, eğitimden uzaklaşmalarına, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin olumsuz etkilenmelerinin yanı sıra çeşitli istismara uğramalarına yol açmaktadır. Çocukların çalıştırılmaları biçimindeki istismar, çocuk istismarının en yaygın biçimidir. Çünkü daha oyun çağındayken kendi doğal ortamından alıkonulup çeşitli iş alanlarına sürüklenmekte, çok ağır iş koşullarında çalıştırılmaktadır” dedi.

 

 

 

“ÇOCUKLAR FABRİKALARDA DEĞİL OKULLARDA OLMALI”

 

Çocukların çalışmak yerine okul sıralarında eğitim alması gerektiğini ifade eden Aslan, herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Aslan, “Bugünün ve geleceğin kaynağı olan çocukların, gelişim ve eğitim çağında zor ve tehlikeli koşullarda çalıştırılmaları, uygulanmakta olan sosyo-ekonomik politikaların, her türlü ihmalin ve denetimsizliğin mağdurları durumuna düşmelerine neden olmaktadır. Ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesiyle çocuk işçiliği büyük oranda azalacaktır. Bu toplumsal soruna karşı hepimiz duyarlı olmalı, çocuk işçiliğine karşı toplum olarak mücadele vermeliyiz. Çocukların birer yetişkin gibi sırtlarında hayatın yüküyle değil de çocukça sevinçlerle ve coşkularla yaşamaları için üzerimize düşeni hemen şimdi yapmalıyız. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkarak onları korumak, Çalışmaları yerine okullarda eğitim almalarını sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.