Şiddeti meşrulaştırmak hayvan katliamına dönüşüyor” | Güney Gazetesi Mersin

Şiddeti meşrulaştırmak hayvan katliamına dönüşüyor”

Türkiye’de artan hayvana şiddet olayları ile ilgili konuşan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, en son Ankara’da 17 köpeğin ağaca asılmış halde bulunduğunu hatırlattı. Koca, “Popülasyon artışı ve ortak yaşam alanlarında yaşanan yaralanma gibi saldırıların sorumlusu tek tek birey düzeyinde hayvanlar değil. Dolayısıyla dilimizi ve söylemimizi buna göre kurmamız çok önemli. Şiddeti bilerek veya bilmeyerek meşrulaştırmak hayvana yönelik istismara ve hayvan katliamlarına dönüşüyor” dedi.

Şiddeti meşrulaştırmak hayvan katliamına dönüşüyor”


ELVAN KONUK / İLKAY ADALIOĞLU

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sokak hayvanları tarafından yaralanma olaylarını ve köpeklere karşı uygulanan şiddet ile ilgili konuştu. Koca, Yaşam alanlarımızın doğal sakinleri olan hayvanlar yüzlerce yıldır insan türü ile birlikte yaşıyor. Onlara karşı sorumluluğumuz ve paylaşmamız gereken ortak bir yaşam ilişkisi var” ifadelerini kullandı.

 

“YARALANMALARIN TEK SORUMLUSU HAYVANLAR DEĞİL”

 

Popülasyon artışı ve ortak yaşam alanlarında yaşanan yaralanma olayların sorumlusunun yalnızca hayvanlar olmadığını vurgulayan Koca, “Dilimizi ve söylemimizi buna göre kurmamız çok önemli. Aksi halde hayvanlara karşı gelişen şiddet eylemleri ve söylemlerine zemin açmak gibi bir risk oluşturabiliriz.  İşte en son Ankara Keçiören’de 17 köpek ağaca asılmış halde bulundu. Köpeklerden 14'ü canlı olarak kurtarılırken 3'ü ise ölü halde bulundu. Adana Et ve Süt Kurumu'nda bir hayvan işkencesi haberi basına yansıdı. Şiddeti bilerek veya bilmeyerek meşrulaştırmak hayvana yönelik istismara ve hayvan katliamlarına dönüşüyor” diye konuştu.

 

“KALICI VE HERKESİN YARARINA BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMELİ”

 

Koca, köpeklerin duygu sahibi, hisseden canlılar olduğunu hatırlatan hak temelli bir sürece ihtiyaç olduğunu söyledi. Hayvan hakları savunucularının ortaya koyduğu önemli talepleri paylaşan Koca, şunları söyledi:

“Kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri yeterli seviyelere getirilmeli. Bu durum kararlılıkla sürdürüldüğü oranda kalıcı ve herkesin yararına bir çözüm geliştirilmiş olacaktır. Hayvanlar meta değildir, satışı yasaklanmalı. Hayvan sahiplendirme teşvik edilmeli. Sahiplendirilen hayvanların takibi kamu kurumlarınca bağımsız yetkililer tarafından yapılmalı. Sokağa hayvan terk etmenin cezası arttırılmalı. Hayvana şiddet, cinsel istismar, işkence eylemleri sahipli veya sahipsiz tanımları fark etmeksizin hapis cezası verilmelidir.”