Mersin’e 2034 konut geliyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’e 2034 konut geliyor

TOKİ’nin Mersin’de yapacağı konut projeleri için ÇED süreci başlatıldı. Bakanlığa sunulan proje dosyasına göre TOKİ Mezitli Bozön mevkiinde ve Yenişehir Çavak mevkiinde toplam 2 bin 34 adet sosyal konut yapacak. Her iki projenin maliyeti yaklaşık olarak 1 milyar 844 milyon lira olacak.

Mersin’e 2034 konut geliyor


ABİDİN YAĞMUR


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) her yıl 100 bin konut projesi başlatmış ve bu kapsamda Mersin’de de yaklaşık 5 bin konut yapılacağı açıklanmıştı.

Mersin’de TOKİ evlerinin yapılacağı yerler belli oldu. Buna göre TOKİ, Mezitli’ye bağlı kırsal mahalle olan Bozön mevkiinde ve Yenişehir’e bağlı kırsal mahalle olan Çavak mevkiinde sosyal konut inşa edecek.

TOKİ tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulan ÇED dosyasına göre, Mezitli’de 962 konut inşa edecek olan TOKİ, Yenişehir’de 1072 adet konut inşa edecek.

Proje dosyasına göre Mezitli’deki proje iki etapta yürütülecek. Birinci etapta 484 konut ve 6 adet kapıcı dairesi, ikinci etapta 478 adet konut ve 8 kapıcı dairesi inşa edilecek.

Yenişehir’deki projede de birinci etapta 550 adet konut ve 6 kapıcı dairesi, ikinci etapta 522 adet konut ve 6 kapısı daire inşa edilecek.

Mezitli ve Yenişehir’deki toplu konut alanlarında ayrıca 12 dükkândan oluşan birer ticaret merkezi ile cami de yer alacak.

TOKİ’nin Yenişehir Çavak’ta yapacağı toplu konut projesinin maliyeti 968 milyon 292 bin TL olarak belirlendi.  Mezitli’de yapılacak toplu konut projesinin maliyeti ise 876 milyon 257 bin TL olarak belirlendi. Böylece iki projenin toplam maliyeti 1 milyar 844 milyon lira oldu.

TOKİ tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulan ÇED dosyasında proje ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

“Bugün dünya genelinde hızını her geçen gün artırarak devam eden göçler ve buna bağlı olarak gerçekleşen plansız şehirleşme, kentlerimizin yaşadığı birçok problemin temelini oluşturmaktadır. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafınca, sağlıklı ve yaşanabilir kentsel alanlarda yeterli ve nitelikli sosyal konutlar üreterek vatandaşları ev sahibi yapmayı planlanmıştır. Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur.”

 

Her iki bölgede orman ve tarım alanı

 

Mezitli Bozön mevkiinde yapılacak toplu konut projesinin ÇED dosyasında “Proje alanı 1/100 bin Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı’nda “Kentsel Yerleşik Alan, Tarım Alanı ve Orman Alanı” sınırları içerisinde kalmaktadır. Bu kapsamda Çevre Düzeni Planında bulunan ilgili plan hükümlerine uyulacaktır. Proje toplam ÇED alanı 114 bin 231 metrekare olarak belirlenmiştir. İnşaat alanları dikkate alınarak inşaat alan toplamı 55 bin 2 metrekaredir. İnşa edilecek konutlar (Z+4) ve (Z+4) kat olacak şekilde planlanmış olup bina yüksekliği 21,50 m’den azolacaktır” denildi.

Yenişehir Çavak mevkiinde yapılacak olan toplu konut projesinin ÇED dosyasında da, “Proje alanı 1/100 bin Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı ve Tarım Alanı” sınırları içerisinde kalmaktadır. Bu kapsamda Çevre Düzeni Planında bulunan ilgili plan hükümlerine uyulacaktır. Proje; toplam ÇED alanı 142 bin 487 metrekare olarak belirlenmiştir. İnşaat alanları dikkate alınarak inşaat alan toplamı 55 bin 2,92 metrekaredir. İnşa edilecek konutlar (Z+3) ve (Z+4) kat olacak şekilde planlanmış olup bina yüksekliği 21,50 m’den az olacaktır” denildi.