Ustalar yurtdışına kaçıyor | Güney Gazetesi Mersin

Ustalar yurtdışına kaçıyor

İnşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı adeta had safhaya ulaştı. İnşaatların artmasına rağmen sektör nitelikli çalışan bulmakta zorlanıyor. Sektör temsilcileri ara eleman açığının kapatılması için teknik okulların sayısının artırılmasını ve gençlerin bu okullara yönlendirilmesini istiyor.

Ustalar yurtdışına kaçıyor


Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci konuya ilişkin yapmış olduğu basın açıklamasında, “Sektörümüz ara eleman konusunda kırmızı alarm veriyor, iş var nitelikli ara eleman yok, şantiyelerimiz durmak üzere. Bu sadece bizim sektörün kanayan yarası değil, adeta tüm sektörlerimizde kangren olmaya giden bir konu. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı’nın Kabinesinden çözüm bekliyoruz, eğitim politikamız sil baştan ele alınmalı, ara eleman teşvikli yeni sistemler oluşturulmalı” diye konuştu.

Yaşanan ara eleman sıkıntısını değerlendiren Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci konuyla ilgili, şunları söyledi:

“Sektörümüz için şu anda nitelikli personel bulabilmek emtia bulmak kadar zorlu bir süreç haline geldi. Alçı sıva, kalıp, duvar, demir ustası ve hatta vasıfsız işçi bulamıyoruz. Nitelikli bir ustanın günlük yevmiyesi 1000-1200 liraya ulaştı ancak yine de çalışacak usta yok. Genç nüfusta yüzde 21’lere gelen işsizlik oranı var.  Bu noktadan baktığınız zaman çözüm aslında düşünüldüğü kadar da zor değil. Teknik okulların açılması ve mesleki lise sayılarının arttırılması teşviklerinin verilmesi gerekiyor.”

 

 

 

Öte yandan yurtdışında inşaat sektörü alanında ciddi atılımların olduğunu ve yetişmiş iş gücü insanlarının da buralara kaydığının altını çizen Nesim Ekinci, “Sektörümüz tek bir sorunla karşı karşıya değil. Bir yandan geriden gelen insan kaynağı bulunamıyorken öte yandan son dönemde yetişen kalifiye elemanlar da dolar geliri nedeniyle yurtdışı şantiyelerini tercih etmeye başladılar. Böyle devam ederse, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ‘’kalifiye ustalar” en çok kazanan meslekler arasında olacak. Belki de bir bürokratın almadığı ücretleri alacaklar” ifadelerini kullandı.

Mersin Yapı Müteahhitleri olarak bu konunun çözümü için çalışmalara ve temaslara başlayacaklarının altını çizen Nesim Ekinci, birçok kurumla bu konunun çözümü için masada bir araya geleceklerini ve ilerleyen günlerde sahalara ineceklerini ifade etti.  (Haber Merkezi)