Deniz kaplumbağalarının yaşamı tehlikede | Güney Gazetesi Mersin

Deniz kaplumbağalarının yaşamı tehlikede

Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkının, eğlence alanlarına çevirmelisi sonucunda bölgedeki caretta carettalar zarar görüyor. Konu hakkında açıklama yapan çevreciler, tahrip olan alanlarının iyileştirilmesini yetkili kurumlardan talep ediyor.

Deniz kaplumbağalarının yaşamı tehlikede


MAYSA DERYAYEVA

Mersin Kent Konseyi, Çevre Çalışma Grubu, Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu üyeleri,16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Günü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu üyesi Başak Keskin, kaplumbağalarının Akdeniz’de toplam 21 adet yuvalama alanı olduğunu ve bunun 5 adetin Mersin’deki sahillerde bulunduğunu belirtti.

 

“DAVULTEPE GÜMÜŞKUM TABİAT PARKI EĞLENCE PARKINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

 

Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olmasına rağmen bölgenin eğlence parkı haline getirildiğini ifade eden Keskin, “Deniz kaplumbağalarının Mersin’de bulunan 5 üreme alanlarından birisi de Davultepe 100.Yıl (Gümüşkum) kumsalıdır. Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu akademik çalışmalar ile de tespit edilmiştir. Uzun süredir yapılan bilimsel çalışmalar oranın koruma altına alınması gerektiğini ortaya koymuştur.  Bilindiği üzere yapılan özelleştirmenin ile bölgede faaliyete geçmesi ile birlikte, kumsalın dokusunu değiştirecek birçok girişim yapılmıştır. Bu alan Deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı ve kum zambaklarının yoğun bulunduğu Tabiat Parkı halinden masa ve sandalyelerin kumsala yerleştirildiği, organizasyonlarının yapıldığı çok sesli eğlence parkı haline getirilmiştir” dedi.

 

 

“DENİZ KAPLUMBAĞALARININ YUVALAMA ALANLARI KORUNMALI”

 

Deniz Kaplumbağalarının her yılın mayıs ayından ağustos ayına kadar kumsallara gelerek yumurtalarını bıraktığını vurgulayan Keskin, kumsalların korunmamasının canlılara zarar verdiğini söyledi.

Keskin, “Yumurtlama süreci içinde, yuvalama kumsalı ve çevresindeki yüksek ses, ışık ve hareketlilikten oldukça olumsuz etkilendikleri bilinmekte; bütün bu davranışlara engel olunmaması deniz kaplumbağasının kendini tehlikede hissedip yuva yapamadan denize dönmesine neden olmaktadır. Bu da zaten türünün devamlılığı tehlikede olan bir canlının korunmaya ne kadar özen gösterilmesi gerektiğini ifade etmeye yetmektedir. 16 Haziran tarihi Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Günü ilan edilmiştir. Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Gününde 100. Yıl Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalı olarak tescil edilmesi ve bu alanın özel olarak koruma altına alınması gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz” şeklinde konuştu.