“Seçim vaatlerinin takipçisi olacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Seçim vaatlerinin takipçisi olacağız”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce iktidarın maaşlara ‘zam’ vaatlerini hatırlatan kamu emekçileri, “Seçim öncesi verilen sözlerin yerine getirilmesine ilişkin süreç iktidarın tek taraflı belirlemelerine, insafına bırakılamayacak kadar önemli bir süreçtir. Vaatlerin takipçisi olacağız” dedi.

“Seçim vaatlerinin takipçisi olacağız”


ELVAN KONUK

KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri AKP iktidarının seçim öncesi verdiği vaatleri hatırlattı. KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Tüm Bel Sen Şube Başkanı Mustafa Özbay, “Yılın başında maaşlarımıza enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve refah payı toplamı olarak yapılan yüzde 30’luk artış çoktan eridi.   Bugün en düşük maaşı alan kamu emekçileri açlık sınırında bir maaşla, ortalama maaş alanlar açlık sınırının sadece 2 bin TL üzerinde bir maaşla, emekli kamu emekçileri ise açlık sınırının ortalama bin 500 TL altında bir rakamla ayın sonunu getirmeye çalışıyor” dedi.

Milyonların seçim öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmesini beklediklerini belirten Özbay, “Dünyanın neresinde olursa olsun maaşlara gerçek anlamda bir zam yapılması demek alım gücümüzün, alabildiğimiz malların artması demektir. Oysa bizim ne alım gücümüz ne de refahımız artıyor. Tam tersine gittikçe azalıyor.  Nitekim döviz kurunda sadece son bir haftada yaşanan artış iktidarın vaat ettiği artışı şimdiden yüzde 20 eritmiştir.  En düşük memur maaşı olarak vaat edilen 22 bin TL ile alınan dolar bir hafta içinde 200 dolar azalmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“VAAT EDİLEN MAAŞLAR CEPLERE GİRMEDEN ERİDİ”

 

Döviz kurunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını, dolayısıyla vaat edilen maaşların daha ceplere girmeden yeni zamlarla eriyeceğini dile getiren Özbay, şunları söyledi:

“Kısacası Türkiye’nin bir asgari ücretliler ülkesine dönüştürüldüğü, her iki kişiden birine açlık sınırının 2 bin 500 TL altında kalan bir asgari ücretin reva görüldüğü koşullar değiştirilemeden maaşlarımızın sadece seçim dönemlerinde artırılması çözüm değildir.

Kalıcı çözüm en düşük kamu emekçisi maaşını hemen eş ve çocuk yardımı kalemlerinde kira yardımı, yakacak yardımı gibi sosyal yardımlarda yapılacak artışlarla 35 bin TL’ye ulaşan yoksulluk sınırının üzerine çıkarmaktan, zam görüşmeleri yeni başlayan asgari ücreti de açlık sınırının altından insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çıkarmaktan geçmektedir. Tüm bunlara rağmen KESK olarak iktidarın seçim öncesi verdiği sözlerin, vaatlerin takipçisi olacağız.”