Zafer Çarşısı için TOKİ çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Zafer Çarşısı için TOKİ çağrısı

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Kırmızı Lacivert İşhanının depreme dayanaksız olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yönde raporu olduğunu ve çarşının yıkılması gerektiğini söyledi. Gültak, şu an Mersin Büyükşehir Belediyesinin kiracısı olan esnafa yeni bir yer gösterilmesi için TOKi ile işbirliği yapılmasını da önerdi.

Zafer Çarşısı için TOKİ çağrısı


MAYSA DERYAYEVA


Mülkiyeti Mersin Büyükşehir Belediyesine ait olan Kırmızı Lacivert İşhanı ve Zafer Çarşısının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılması söz konusu. Zafer Çarşısındaki esnaf ise deprem raporunun yeniden alınmasını ve burasının yıkılması halinde kendilerine yer verilmesini talep ediyor.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, esnafla bir araya gelerek konu hakkında açıklama yaptı. Gültak, Kırmızı Lacivert İşhanı’ın depreme dayanıksız olduğunu, buranın yeniden yapılması gerektiğini ve bu süreçte esnafa kira desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, AKP Mersin Milletvekilleri Sibel Söylemez ve  Ali Kıratlı ile birlikte Zafer Çarşısındaki esnafla bir araya geldi.

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, esnafın mağdur edilmeden sorunun çözülmesini talep etti.

 

 

 

Algüllü, “Esnafların mağdur edilmemesi adına gerekli çözümlerin üretilmesi için öncü olmasını Sayın Valimizden talep ediyoruz. Sürecin başından beri yanımızda olan, esnafın sürekli arayıp soran, her aradığımızda ulaştığımız Akdeniz Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Yasal süreç devam ediyor. Zafer Çarşısıyla ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Başkanımıza yanlış bilgiler verdiler. Bu konu hepimizin konusu, Zafer Çarşısı hepimizin çarşısı, Mersin’in ortak çarşısı. Çarşıda 300 kişi olabiliriz ama en az 1 milyon Mersinliye hizmet ediyoruz. Mersin’in bir tane balık pazarı, bitpazarı var. Bunları mezbele diye tanımlamak doğru değil, bir meclis üyesine hiç yakışmamıştır, kendisini sorumluluk alarak istifa etmeye davet ediyoruz. Umarım esnaf mağdur olmadan bu sorun çözülür dedi” dedi.

 

“BEN BURADA TARAF DEĞİLİM”

 

Zafer Çarşısı sorununun uzun süredir devam ettiğini belirten Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını Kırmızı Lacivert İşhanı hakkında riskli yapı raporunun olduğunu söyledi.

Gültak, “Kırmızı lacivert İşhanı’yla ilgili Çevre Bakanlığının onayı bulunan riskli yapı onayı var bunu inkâr etmiyorum. Bizde tebligatlar yaptık. Bazı esnaflarımız boşaltı. Tebligatların bir kısmının ulaşmadığı yerlere yeniden ulaştıracağız. Bakanlığın onayladığı riskli alan varsa, bunun yıkımı büyükşehirlerde ilçe belediyesine aittir. Bunun altını çizelim. Bunu Vahap Beyin gözünün içine bakarak söyledim. Hatta burada ben taşeron firmayım, mal sahibi sensin, davayı açan sensin, bütün işlemleri başlatan sensin, yasadaki ve mevzuattaki bir konuyu incelemediğin için beni esnafla karşı karşıya gidermeye çalışıyorsun. Ben burada taraf değilim. Bu işlerin buraya gelmesinin sağlayan da sensin. Yasalları uygulayacağım buna mecburum. Yasa ne diyorsa Kırımızı Lacivert İşhanı’yla ilgili yasalar çerçevesinde yürütme zorundayız” şeklinde konuştu.

 

 

 

“ZAFER ÇARŞISININ YIKILIP YENİDEN REVİZE EDİLMESİ GEREKİYOR”

 

Zafer Çarşısındaki esnafın kendisiyle görüştüğünü ifade eden Gültak, “Bende bir esnaf çocuğuyum. Zafer Çarşısı konusunu uzun zamandır tartışıyoruz. Esnaf kardeşlerim çok kez yanıma geldiler. Her seferinde onlara şunu söyledim. Gidin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanıyla ortak bir yol bulun. Kavga etmeyin. Gerek yok dedim. Buranın yıkılıp yeniden revize edilmesi, yeniden pasajların yapılması yeni bir iş değil. Bunu bende, esnafta inkâr etmiyor. Bir Çiçek Pasajı var. Klimalı, ışıl ışıl burada esnaf günde 3 müşteri giriyorsa, Çiçek Pasajına 30 müşteri giriyor. Onu biz yaptık. Bizim derdimiz burada kimseye siyasi olarak bir şey söylemek değil ama esnafla didişmenin bir anlamı yok. Dolayısıyla burada yapılacaksa ki 2015 yılında Mersin merkezle ilgili 7567 bakanlar Kurulu kararıyla bu bölgenin yenileme alanı ilan edilmiş” diye konuştu.

 

“TOKİDEN DESTEK ALIP YENİDEN YAPALIM”

 

Zafer Çarşısının, Hamam Sokağının, Bitpazarının, Kasaplar Çarşısını yeniden yapılması için TOKİ’den de destek alınması yönünde çağrıda bulunan Gültak, “Esnaf kaliteli hizmet versin. Bu pasajlar yeniden yapılınca otomatikman yeniden park alanları, alanlar çıkar. Burası yıkılacaksa esnaf karşısına formülle çıkmalı. Burayı yıkılacak 2 yıl sonra bitecek. 2 yıl idare edin tekrar burada size yer vereceğim. İki yıl boyunca size kira desteği vereceğim diye meseleye yaklaşmak lazım” dedi.

 

 

 

“ESNAFIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

 

AKP Mersin Milletvekili Sibel Söylemez, “Bugün sizlerle farklı bir konuyla bir arada olmak isterdim ama bu konudaki sıkıntınızın farkındayız. Ben de Mersin çocuğuyum, çocukluğum, gençliğim buralarda geçti. Biz her daim esnafımızın siyasi görüşü ne olursa olsun yanında olduk, bundan sonrada hukuki zemin çerçevesinde her daim yanınızda olacağız. Konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

 

 

“SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜM BULMALIYIZ”

 

Konunun takipçisi olacağını vurgulayan AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, “Mersin’in sorunların ortak çözümü olduğunda, siyasi görüşü ne olursa olsun 13 milletvekilinin ceketini bir kenara çıkarıp milletin karşısına çıkalım bu sorunlara ortak çözelim dedik ama bugün burada bunun olmadığını görüyoruz. Eğer esnafımızı buradan çıkarmak istiyorsan bunun yönetimi bu değil. Bu sorunu el birliğiyle çözülmesi gerekir. Biz bu konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.