Mersin dörde bölünür mü? | Güney Gazetesi Mersin

Mersin dörde bölünür mü?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye’de il sayısının 100’e yükseleceğini açıklaması yıllardır il olmayı bekleyen ilçeleri heyecanlandırdı. Bu ilçelerden 3’ü Mersin’de bulunuyor. Tarsus ve Silifke’de kampanya hatta kutlamalar şimdiden başladı, Anamur ise önümüzdeki günlerde kampanyaya başlayacak. Mersin’in bu ilçelerinin il olma ihtimali en çok siyasi kulislerde yankı uyandırıyor. Çünkü Mersin’in 3 ilçesinin il olması demek yerel seçimlerde dengelerin tamamen değişmesi anlamına geliyor.

Mersin dörde bölünür mü?


ABİDİN YAĞMUR


Tarsus yöresinden Mersin milletvekili seçilenlerin TBMM’deki ilk işi “Tarsus’un il olmasına dair kanun teklifi” vermek olur. Gündeme alınmayan, komisyonlarda bekletilen ve sonunda kadük olan onlarca kanun teklifi arasında Vahap Seçer’i kanun teklifi de var.

CHP’li Vahap Seçer, milletvekili olduğu dönemde Tarsus’un il olması için kanun teklifi vermişti ancak bugün Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor.

Bu durumda Tarsus’un il olma hayalini canlı tutmak CHP’li Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a düştü.

 

TARSUS HAVAYA GİRDİ

 

Bozdoğan, geçtiğimiz yıl, kentteki sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak “İl’le de Tarsus” kampanyasına başlamıştı.

O kampanyaya AKP ve MHP destek vermedi, kampanya deprem felaketinin de etkisiyle sönümlendi. Ancak MHP liderinin 100 il vaadi nedeniyle konu yeniden gündeme gelince kampanya da canlandı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, kentin dört bir yanına “İlimize hoş geldiniz” yazılı pankartlar astı, 82 plakayı kutladı. Hatta Bozdoğan, 82 plakalı makam aracıyla sosyal medya pozları da verdi.

 

 

 

Tarsus kamuoyu, il olma talebinin gerekçesini ilçenin nüfusunun büyüklüğüne dayandırıyor. 350 bin kişilik nüfusuyla Tarsus Türkiye’deki birçok ilden büyük.

Tarsus Belediyesi ise il olma kampanyasını sadece nüfus büyüklüğüne değil, tarihi köklere ve ekonomik büyüklüğü de dayandırıyor.

Tarihi 9 bin yıla kadar uzanan kentin, önemli bir tarım ve sanayi şehri olmasının yanı sıra yapımı devam eden Çukurova Havalimanının Tarsus sınırları içinde olacak olması da belediyenin argümanları arasında.

Tarsus Belediyesi ayrıca, 2014 yılından itibaren su, kanalizasyon, toplu ulaşım, köy iken mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinin su ve yol işlerinin Mersin Büyükşehir Belediyesine verilmiş olmasının da Tarsus’ta işleri zorlaştırdığı, yerinden yönetim ilkesinin ihlal edildiği argümanını öne sürerek il olmak istiyor.

 

MERKEZDEN 211 KM UZAKLIKTAKİ İLÇE: ANAMUR

 

2014 yılından itibaren su, kanalizasyon, toplu ulaşım, köy iken mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinin su ve yol işlerinin Mersin Büyükşehir Belediyesine verildiği ilçelerden biri de Anamur.

Mersin merkez ile Anamur arasındaki mesafe tam tamına 211 kilometre. 66 bin nüfuslu ilçenin belediye başkanı MHP’li Hidayet Kılınç.

Kılınç, 1999 seçimlerinde MHP’den Mersin milletvekili seçilmişti. Kılınç’ın ilk imzacı olduğu tek bir kanun teklifi var; o da Anamur’un il olmasına dair kanun teklifi.

Aradan geçen 23 yılda Kılınç’ın da başka Anamurlu milletvekillerinin de kanun teklifleri kadük oldu ama Anamur’un il olma talebi bitmedi.

Anamur Belediyesinin de önümüzdeki günlerde bir kampanyaya başlaması bekleniyor.

 

SİLİFKE’NİN EN BÜYÜK KOZU: BİZİM NÜKLEER SANTRALİMİZ VAR

 

1933 yılına kadar vilayet merkeziyken o tarihten sonra Mersin’in bir ilçesi olan Silifke’de ise il olmak istiyoruz kampanyası Yörük yürüyüşüyle başladı.

Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ile kent yöneticileri geleneksel Yörük yürüyüşünü canlandırmak için develere bindiler ve il olmak istediklerini haykırdılar.

1999 yılında MHP’den milletvekili seçilen Kadir Ural’ın da ilk işi “Silifke’nin il olmasına dair kanun teklifi” vermek olmuştu. O teklif de diğer teklifler gibi kadük kaldı.

Silifke kamuoyunun il olma beklentisi komşu Gülnar ilçesinde Akkuyu Nükleer Santralinin yapımına başlanmasıyla yeniden yükseldi.

Nükleer santral Gülnar’dan ziyade, OSB’si ve limanı olan Silfke’yi etkilemiş, sanayinin iş hacmi artmış, Silifke’de kiralık ev bulmak bile zorlaşmıştı.

 

 

 

KIRSAL İLÇELER AYRILIRSA MERSİN’DE CHP AVANTAJLI OLACAK

 

Mersin’in 3 ilçesinin il olma hayali en çok siyaset kulislerinde yankı buluyor. Mersin’in il geneli nüfusu 1 milyon 900 bin düzeyinde.

Sadece Tarsus il olursa Mersin’in nüfusu 1 milyon 500 bine düşecek. Tarsus’ta CHP’nin seçmen potansiyeli hesaba katılırsa bu durumda Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde CHP’nin elinin zayıflaması muhtemelen yorumları yapılıyor.

Hem Tarsus’un hem Anamur’un aynı anda il olması durumunda Mersin il nüfusu 1 milyon 400 bine düşecek.

Eğer hem Tarsus hem Anamur hem Silifke il olursa Mersin’in il nüfusu 1 milyon 200 bine kadar düşecek.

Bu durumda, 1 milyon 200 bin kişilik nüfusun 1 milyonunu merkez ilçeler denilen Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçeleri oluşturacak. Bu 4 ilçede son 4 seçimde CHP’nin ve HDP’nin oylarını sürekli artırdığı gözleniyor. Yani Mersin’den 3 il çıkması, Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde AKP ve MHP’nin elinin oldukça zayıflaması anlamına geliyor.

Mersin’de şimdilerde 3 ilçenin halkı “il merkezi olacak mıyız” diye heyecanla beklerken siyaset kulislerinde nüfus ve seçmen dağılımı hesapları yapılıyor.

 

 

 

Develerle yürüyüş yaptılar “il olmak istiyoruz” dediler

 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin meclis grup toplantısında ‘Yeni yüzyılda 100 il’ önerisi uzun yıllardır il olmayı bekleyen Silifke’de heyecanla karşılandı.

1933 yılına kadar vilayet merkeziyken o tarihten sonra Mersin’in bir ilçesi olan Silifke’de il olmak istiyoruz kampanyası Yörük yürüyüşüyle başladı.

Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ile kent yöneticileri geleneksel Yörük yürüyüşünü canlandırmak için develere bindiler ve il olmak istediklerini haykırdılar. Silifkeliler, deveyle turun ardından ‘Silifke’nin Yoğurdu’ türküsü eşliğinde oynayıp basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına katılan Silifke Kaymakamı Abdullah Arslaner, “Silifke'nin İl adayı olarak diğer ilçelerden farkı var, onlar il olmak istiyorlar, biz eski hakkımızın iadesini istiyoruz” dedi.

Silifke Belediye Başkanı MHP’li Sadık Altınok da “Yörükler diyarı Silifke'mizde protokol olarak tam kadro buradayız. İllik hakkımız. 1933 yılında elimizden alınan illik hakkımızı geri istiyoruz. İddia ediyorum hem sosyal medyada hem basında yer alan il adayları arasında Silifke olarak birinci sıradayız. Doğamızla, denizimizle, tarım alanlarımızla, organize sanayimizle, sınırımızdaki Akkuyu nükleer santralimizle, limanımızla biz hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımız Silifke'ye geldiğinde dosyamızı sunmuştuk 99 plaka ile birlikte İL olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“KABUĞUMUZA SIĞMIYORUZ”

 

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar da “Biz zaten iliz diyoruz. Çileğin başkentiyiz, yoğurdun başkentiyiz, coğrafi işaret tescillerini aldık. İç Anadolu’ya açılan bir kapıyız. Anamur, Mut, Gülnar, Aydıncık ilçeleri bizim il olmamızı destekliyor. 40 ili geçen ihracat rakamlarımız var. Tarımımızla, organize sanayimizle, limanımızla ve nükleere verdiğimiz hizmetle Silifke olarak artık kabuğumuza sığamıyoruz. Biz zaten ildik, artık zamanı geldi hakkımızı geri istiyoruz” dedi.