Mahkeme kararı uyarınca suya zam | Güney Gazetesi Mersin

Mahkeme kararı uyarınca suya zam

MESKİ Genel Kurulu, Mersin’de içme suyuna yüzde 25 oranında zam yapılmasını öngören idare teklifini reddetmişti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer genel kurulun o kararını mahkemeye götürdü. Mahkeme, su ücretlerine yüzde 25 zam yapılması konusunda MESKİ’yi haklı buldu. Olağanüstü toplantıda mahkemenin kararı görüşüldü ve zam kararı geçti. AKP ve MHP grupları çoğunluğu ellerinde bulundurmalarına rağmen genel kurula katılmadı.

Mahkeme kararı uyarınca suya zam


ELVAN KONUK


Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Kasım ayı toplantısında su faturalarına ÜFE/TÜFE oranında zam yapılması kabul edilmiş, ek olarak yüzde 25 oranında zam yapılması teklifi ise Cumhur İttifakı’nın ret oyuna takılmıştı. 

Bunun üzerine yüzde 25’lik su zammı teklifinin yeniden genel kurula gelmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, konuyu yargıya taşımıştı. 

Başvuruyu görüşen Mersin 2. İdare Mahkemesi,  MESKİ Genel Kurulunun yüzde 25’lik su zammını reddeden kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu kararı oylamaya sunmak için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer önceki gün MESKİ Genel Kurulunu olağanüstü topladı. Ancak Cumhur İttifakı üyeleri meclise katılmadı.

Çoğunluk sağlanamadığı için dün tekrar MESKİ olağanüstü genel kurulu toplantısı yapıldı. Cumhur İttifakı’nın yine katılmadığı toplantıda mahkeme kararı oy çokluğuyla kabul edildi, böylece MESKİ Genel Kurulu su ücretlerine yüzde 25 oranında zammı kabule etti.

Tek gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda ilgili madde şu şekilde meclis üyeleriyle paylaşıldı:

“Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin 13.06 2023 tarihli ve 2022/1927 esas sayılı kararı ile MESKİ olağanüstü Genel Kurulu’nun 29.11.2022 tarih ve sayılı dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu açık olduğu, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle 2577 sayılı idari yargılama usulünün kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş olup söz konusu mahkeme kararı doğrultusunda aynı yasanın 28. Maddesi uyarınca işlem tesis edilmesi ile ilgili konunun görüşülmesi.”