Yeni asgari ücret de kiralara yetişemedi! | Güney Gazetesi Mersin

Yeni asgari ücret de kiralara yetişemedi!

1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlanacak asgari ücret belli oldu. Yeni açıklanan rakama göre, asgari ücret 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseltildi. Yeni belirlenen asgari ücret sonrasında kiralık evlerin fiyatını araştırdık. Mersin’de en düşük kiralık dairenin fiyatı 10 bin lira düzeyinde. Yani kiralar nerdeyse yeni belirlenen asgari ücrettin tamamına denk geliyor.

Yeni asgari ücret de kiralara yetişemedi!


MAYSA DERYAYEVA


Geçtiğimiz yıllardan beri yoğun göç alan Mersin’de kiralık dairelerin fiyatı ilçelere, mahallelere, bina yaşına göre değişmekle birlikte genellikle oldukça yüksek bir fiyat isteniyor.

Mersin merkezde 1+1 dairelerin ortalama fiyatı neredeyse bir asgari ücrete denk geliyor. 2+1 dairelerin fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Genel olarak peşin istenen kiralık dairenin fiyatı ise aylık 25 bin liraya denk geliyor. 25 bin TL ise toplam bir asgari ücrete çalışanın iki maaşına denk geliyor.

Yenişehir ilçesi Akkent Mahallesinde 1+1 eşyalı evin aylık kirası 6 bin 500 lira, Çiftlikköy mahallesinde eşyasız 1+1 dairenin aylık kirası 7 bin lira, 50. Yıl Mahallesinde 1+1 olan dairenin aylık kirası ise 13 bin lira olarak belirlenmiş.

 

 

Yenişehir ilçesinde en düşük 2+1 eşyalı dairelerin kirası ise 10 bin TL başlayıp 25 bin liraya kadar çıkıyor. Bazı ilanlarda kira bedelleri yıllık olarak isteniyor.  Kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bazı vatandaşlar kirayı ödemekte zorluk çektiği için ev arkadaşı aradığına dair ilanlar vermiş.

Mezitli ilçesinde ise en düşük 1+1 eşyasız dairenin aylık kirası 6 bin 500 TL’den başlıyor.  1+1 eşyalı dairelerin ise aylık fiyatı ise10 bin 400 TL. En düşük 2+1 eşyalı dairenin fiyatı 8 bin TL’den başlayıp 18 bin TL’ye kadar çıkıyor.

 

 

 

 

Akdeniz ilçesinde ise kiralık daire ilanları az olmakla birlikte, en düşük 2+1 dairenin aylık kirası 4 bin TL’den başlayıp 8 bin 300 TL’ye kadar yükseliyor.

Akkuyu Nükleer Santralinde çalışanların ve Rusların en çok daire kiralığı Silifke’de ise kira fiyatları oldukça yüksek. 1+1 eşyalı daireler 7 bin TL ile 16 bin TL arasında fiyat isteniyor. 2+1 dairelerin fiyatı ise 7 bin 500 TL’den 10 bin TL arasında.

 

 

 

Erdemli ilçesinde ise fiyatlar oldukça yüksek ve 2+1 dairelerin fiyatı ise 10 bin TL’den başlıyor. Deniz manzaralı 2+1 eşyalı dairenin aylık kirası ise 18 bin 300 TL.