Çevre kıyımı | Güney Gazetesi Mersin

Çevre kıyımı

Silifke’nin Yeşilovacık mahallesinde ormanın ortasına yapılmasına engel olunamayan çimento fabrikasının çevreye verdiği zararlara dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz “O bölgede yaşayan ve özellikle tarımdan geçinen insanlar bugün kan ağlamaktadır. İnşallah bu sefer Tarsus’un Yanıkkışla, Koçmarlı, Çavuşlu ve Çokak mahallelerinin tam ortasına yapılmak istenen ve toplam 11 yerleşim alanını doğrudan ve direkt olarak olumsuz etkileyecek çimento fabrikası uğruna ormanlarımız heba edilmez” dedi.

Çevre kıyımı


ABİDİN YAĞMUR / ELVAN KONUK

 

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarsus ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve Mersin’de çevre alanlarının tahribatına dair TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu. Doğal alanların hızla tahrip edildiğini dile getiren Kocamaz, “Biz de yaşadığımız kentlerde ve ülkemizde sürdürülebilir bir yaşamı gelecek nesillere bırakmak zorundayız. Fakat ne yazık ki Mersinimizde sürekli olarak bunun tersine alınan kararlar ve yapılan uygulamalarla yıllarca mücadele etmek zorunda bırakıldık” ifadelerini kullandı.

 

“5 BİN DÖNÜMLÜK ORMAN ALANI TAHRİP EDİLECEK”

 

Tarsus ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve hammadde sahaları projesine dikkat çeken Kocamaz, atılacak adımın Çokak, Kozoluk, Yanıkkışla, Damlama, Karakütük, Bucak, Çavuşlu, Murtçukuru, Durak, Koçmarlı, Yeniköy olmak üzere toplam 11 yerleşim alanını olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

Projenin 5 bin dönümlük bir orman alanının tahrip edileceğini dile getiren Kocamaz, “Ormanlarımız zarar görmesin diye vatandaşlarımız hayvanını bu alanlarda otlatamazken, ormandan köylünün bir dal bile kesmesine izin verilmezken, 5 bin dönüm birinci sınıf orman bir çırpıda yok edilmekle karşı karşıya. Buna göz yumamayız, buna müsamaha gösteremeyiz. 11 köyü etkileyecek bu alan içerisinde zeytinlikler, üzüm bağları, tarım arazileri, tavuk çiftlikleri ve hayvancılıkla birlikte insan yaşamı da olumsuz etkilenecektir. Buraya çimento fabrikasının yapılması durumunda çevreye ve doğaya çok büyük zarar vermesi kaçınılmazdır” diye konuştu.

 

 

 

“ÇİMENTO FABRİKALARI ÇEVREYE BÜYÜK ZARARLAR VERİYOR”

 

Her yıl erozyon nedeniyle ülkemizde büyük toprak alanlarının yok olduğunu vurgulayan Kocamaz, “Yanan orman alanlarının bir kısmı imara açılıyor. Ormanlar değişik maden ocakları için yok ediliyor. Daha önce Çukurova havaalanı için de birinci sınıf tarım arazileri maalesef inatla mahvedildi. Çukurova bölgesinde, 1965 yıllarından sonra kurulan yeni sanayi tesisleri, işlek karayolları çevresini yerleşim yeri olarak seçmeye başlamıştır. Buralarda yoğunlaşan sanayi tesisleri bir taraftan kapladıkları alan nedeniyle tarım alanlarının azalmasına neden olmuş, diğer taraftan çevreyi kirlettikleri için üretime zarar vermişlerdir. Özellikle yörede üretim yapan çimento ve gübre fabrikalarının çıkardıkları katı atıklar ve zehirli gazlar çevreye büyük zararlar vermektedir” ifadelerini kullandı.

 

“GÖKSU DELTASINDAKİ YANGINLAR KUŞ CENNETİNE ZARAR VERİYOR”

 

Göksu deltasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Kocamaz, “Çevrenin bilinçsizce kullanılması maalesef Göksu Deltası’nda hemen hemen her yıl çıkan yangınlar sonucunda kuş cennetinde sazlıklar içinde yaşayan kuşlar maalesef zarar görmektedir. Çıkan yangınlarla büyük zarar gören deltayı tarımsal kentsel endüstriyel ve evsel atıklardan kaynaklı kirlilik erozyon, kaçak kum alımı, kaçak avcılık, yazlık konut inşaatları tehdit etmektedir” şeklinde konuştu.

 

“NÜKLEER SANTRAL POTANSİYEL BİR TEHLİKE”

 

Akkuyu’da yapımı sürdürülen Nükleer Santrali’nin gelecekle ilgili potansiyel bir tehlike olduğunu vurgulayan Kocamaz, “Bölgedeki halihazır tesisler ve yapımı planlanan birçok tesis ve daha pek çok önemli etken, maalesef bölgedeki tarım alanlarını, çevremizi ve çevrenin gelecekteki durumunu ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu olumsuzluklar, yaşanabilir bir dünya, yaşanabilir bir çevre için başta ilgili tüm kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkese büyük sorumluluklar yüklemektedir” diye konuştu.

 

 

 

“PROJE DERHAL DURDURULMALIDIR”

 

Daha önce Yeşilovacık’ta ormanlık alana yapılan çimento fabrikasının çevreye verdiği zararlardan söz eden Kocamaz, şunları söyledi:

“O bölgede yaşayan ve özellikle tarımdan geçinen insanlar bugün kan ağlamaktadır. İnşallah bu sefer Tarsus’un Yanıkkışla, Koçmarlı, Çavuşlu ve Çokak mahallelerinin tam ortasına yapılmak istenen ve toplam 11 yerleşim alanını doğrudan ve direkt olarak olumsuz etkileyecek çimento fabrikası uğruna ormanlarımız heba edilmez! Böylesine mantıksız bir olaya kamuoyu ve ilgili kurumlar izin vermez. Ormanlarımızın yok edilmesine engel olmak, gelecek nesillerimiz adına hepimizin boyun borcudur. Bu sebeple başta ilgili kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve çimento fabrikasının yapılması projesi derhal durdurulmalıdır.”


  Çevre kıyımı