“Deprem bağışlarının akıbeti ne?” | Güney Gazetesi Mersin

“Deprem bağışlarının akıbeti ne?”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında depremzedeler için toplanan 115 milyar liranın akıbetini sordu. AKP iktidarının 21 yılda 38 milyar lira deprem vergisi topladığını belirten Koca, “Bu paraların nereye akıtıldığını bilmediğimiz gibi üzerine bir gecede 115 milyar lira toplanmış oldu. Biz o gün de sormuştuk, bugün de soruyoruz. Bu paraların depremzedelere harcanmadığını hepimiz biliyoruz. Peki bu paraların akıbeti ne oldu?” dedi.

“Deprem bağışlarının akıbeti ne?”


 

ELVAN KONUK

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM Genel Kurulu’nda depremzedeler için toplanan paraların nereye harcandığını sordu. Koca, “6 Şubat depremlerinde ülkemizi devasa bir mezarlığa dönüştüren siyasi iktidar göçük altında sahipsiz bıraktığı halk için ‘Türkiye Tek Yürek’ şovu ile milyonların gözünün önünde 115 milyar TL para topladı. 15 Şubat gecesi milyonların gözlerinin içine baka baka halkımızın acılarını kullanarak yaşanan felaketin sorumluluğunu üstlenmek yerine televizyon programlarında hepimize bir hayırseverlik şovu izletmiş oldular” ifadelerini kullandı.

 

“TOPLANAN PARALAR NEREYE HARCANDI?”

 

21 yıldır her yurttaşın her ay istisnasız olarak deprem vergisi ödediğini hatırlatan Koca, “AKP iktidarı döneminde 21 yıldır 6 Şubat depremlerine kadar 38 milyar 227 milyon lira deprem vergisi toplandı. Bu yetmiyormuş gibi bu paraların nereye akıtıldığını bilmediğimiz gibi üzerine bir gecede 115 milyar lira toplanmış oldu. Biz o gün de sormuştuk, bugün de soruyoruz. Bu paraların depremzedelere harcanmadığını hepimiz biliyoruz. Peki bu paraların akıbeti ne oldu? Toplanan bu paralar kime, nereye, nasıl harcandı?” diye konuştu.

 

“MADEM O KADAR PARA TOPLADINIZ DEPREMZEDELER NEDEN HALA ÇADIRDA KALIYOR?”

 

Toplanan paraların nasıl harcandığının şeffaf bir şekilde anlatılmasını isteyen Koca, “Biraz evvel diğer oturumda AKP’li vekil çıktı dedi ki pozitif gündem pozitif gündem. Pozitif gündem dediğiniz şey bizim için başkadır. Bizim gündemimiz halkımızın gündemidir, işte budur. O yüzden bu paranın akıbetinin ne olduğunu açıklamak zorundasınız. Madem o kadar para topladınız, deprem bölgelerinde insanlar neden hala çadırlarda kalmaya devam ediyorlar? Madem o kadar para topladınız, çadırlarda kalan halkımıza sayaç takıp elektrik su faturalarını zam üstüne zamla neden yağdırıyorsunuz? Neden hala tarlalarına ekinlerine geçici istimlakla el koyduğunuz insanlara herhangi bir ödeme yapılmadı? Madem bu kadar para topladınız, neden yıkım ihaleleri alan şirketlerin insanlarımızın eşyalarına el koymasına göz yumdunuz? hepimizin gözü önünde ‘Hatay Defne’de hastane yapıldı’ propagandaları yaptınız. Gördük, Hatay’da bugün bir hastane bile yok. Söylediğiniz şey büyük bir sağlık ocağından ibaret” şeklinde konuştu.

 

“SÖYLEDİĞİNİZ YALANLARIN HESABINI VERECEKSİNİZ”

 

AKP iktidarının halkın gözlerine baka baka yalan söylediğini dile getiren Koca, şunları söyledi:

“Biraz evvel yine bir AKP’li vekil çıktı ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ dedi. Biz biliyoruz evet yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatı. Ama biz bunu sorgulamaya halkımızın yanında halkla beraber olmaya devam edeceğiz. Siz insanların gözlerinin içine baka baka yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Biz de sizin gözlerinizin içine baka baka bu işlediğiniz suçların halka söylediğiniz yalanların mutlaka hesabını soracağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz.”


  “Deprem bağışlarının akıbeti ne?”