“Milyonlarca memurun hakkı gasp ediliyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Milyonlarca memurun hakkı gasp ediliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon sonucu memur maaşlarına yapılan zamlarla ilgili konuştu. Başarır, TÜİK’in sarayın kalemi gibi davrandığını belirterek, “Sokağın, pazarın enflasyonu ortada. Siz, milyonlarca memurun ve emeklinin hakkını gasp ediyor, emeğini çalıyorsunuz” dedi.

“Milyonlarca memurun hakkı gasp ediliyor”


MAYSA DERYAYEVA

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yıllık enflasyon yüzde 38,21, altı aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak açıklandı. Ancak bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG ise yıllık enflasyon yüzde 108,58, altı aylık enflasyonu ise yüzde 50,53 olarak açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı altı aylık enflasyon oranı baz alınarak en düşük memur maaşı 22 bin oldu fakat memur maaşı yoksulluk sınırının altında kaldı.

Yoksulluk sınırının 33 bin lira olduğunu ifade eden CHP’li Ali Mahir Başarır, memurların büyükşehirlerde geçinemediğini ve bu sebepten küçük şehirlere, ilçelere tayin olmak istediklerini söyledi.

Büyükşehirlerde kiralık ev bulmada zorluluk yaşandığı, kiralık ev bulunsa da kira ücretinin zamlı memur maaşının yarısına denk geldiği belirten Başarır, “Bugün Türkiye’deki büyükşehirlerdeki memurların hepsi bizleri arıyor. Anadolu, küçük şehirlere, ilçelere tayin olmak istiyoruz diyorlar çünkü geçinemiyorlar ama TÜİK’in utanmadan, sıkılmadan, kızarmadan açıkladığı enflasyon bu ve buna göre de memura zam yapılıyor. Ortalama 22 bin lira memur maaşları ama yoksulluk sınırı 33 bin lira. Nasıl yaşayacak bu insanlar? Bugün Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Mersin ve Antalya büyükşehirlerde 12 bin liradan aşağıya ev yok. Yeni bir memur, evlenecek olan memur, evini kuramadığı gibi ev tutamıyor maaşının yarısından fazlasını ev kirası olarak vermek zorunda” diye konuştu.

 

“TÜİK SARAYIN KALEMİ GİBİ DAVRANIYOR”

 

İğneden ipliğe her şeye yüzde 100’ün üzerinde zam geldiğini hatırlatan Başarır, TÜİK’in gerçek enflasyonu yansıtamadığını söyledi.

Başarır, “TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 38,21 olarak açıkladı. Aslında bayramı bekledi. Ne yapacağını bilmiyordu çünkü ENAG ve toplumun ülkenin 85 milyonun gerçek verileri yaşanmışlıkları var. Buna kim inanıyor? Saray dışında hiç kimse inanmıyor. Bir bakalım sadece emeğe Türkiye ortalaması yüzde 50 zam gelmiş. Ocak ayından haziran ayına kadar geçen sürede Türk paramız yüzde 40 değer kaybetmiş. Kira artışı, akaryakıt, iğneden ipliğe kadar her şeye zam gelmiş. Maalesef gerçeklerle örtüşmeyen tamamen sarayın yazdığı, sarayın kalemi gibi davranan TÜİK var ve ona göre hesaplanan memur maaşı var. İğneden ipliğe her şeye bu kadar yüksek zamlar yapılırken TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına sarayın dışında inanan var mı? Sokağın, pazarın enflasyonu ortada. Siz, milyonlarca memurun ve emeklinin hakkını gasp ediyor, emeğini çalıyorsunuz!” dedi.