“Zamlarla yaşamımız çekilmez hale geldi” | Güney Gazetesi Mersin

“Zamlarla yaşamımız çekilmez hale geldi”

“Zamlarla yaşamımız  çekilmez hale geldi”


MAYSA DERYAYEVA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı kararla Katma Değer Vergisinde (KDV) yeni güncellemeler yapıldı. Yapılan güncelleme ile yüzde 8’lik KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 20’ye çıkarıldı. Vergi yükünü en çok memurların ve dar kesimli vatandaşların sırtlandığını ifade eden KESK Mersin Şubeler Platformu Sözcüsü Mahmut Sümbül, “Zamlarla yaşamımız çekilmez hale geldi” dedi.

Resmî Gazetede yayımlanan kararla KDV oranları ve vergi harçlarına yüksek orandan zam yapıldı. Yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 20’ye, yüzde 8’lik KDV oranı yüzde 10’a , noter, pasaport ve vize harçlarına yüzde 50 oranında zam yapıldı ve yurt dışından getirilen telefon harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı.

Vergilerde yapılan artış hakkında KESK Mersin Şubeler Platformu adına konuşan Mahmut Sümbül, hayat pahalılığının tüm yoğunluğuyla devam ettiğini söyledi.

 

“HAYAT ŞARTLARI HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR”

Memurların ve dar gelirli vatandaşların zamlar karşısında yaşam şartlarının daha da ağırlaştığına dikkat çeken Sümbül, “Biz kamuda emekli olan insanlar olarak hükümetin açıkladığı maaş zamlarına bakıyoruz fakat bir yandan da hayat pahalılığı tüm yoğunluğuyla devam ediyor. Seçimler öncesinde sıkılan kemerlerde yerel seçimler öncesinde kısmı anlamda kamu emekçilerinin aylıklarına yapılan ve tabana henüz yansımayan, emekliye yansımayan seyyanen ödenen zamlarla açıklanan rakamlarla gözümüz boyanmaya çalışıldı. Kamu emekçilerinde en düşük memur maaşı 22 bin lira olacak dendiği gümden bu yana verdikleri maaş zammı ve seyyanen zam eriyerek yok olmakla karşı karşıya ama bir yandan da gece yarısı kararnamesiyle tüm vergilere, yaşamımızın tüm yönlerine zamlar geliyor. Bu zamlar yaşamımızı çekilmez hale getiriyor. Biz hem eğitim emekçileri olarak hem kamu emekçileri olarak gerçekten bu zamlara yaşanmaz hale geldiğini özellikle sahil kentlerinde kiraların enflasyonun çok daha yükseldiğini, depremle göç ile gelenlerin yoğun olduğu kentte yaşamanın dezavantajını eklersek hayatımız zehir oluyor” şeklinde konuştu.

 

“HIZ KESMEDEN ZAM YAĞMURU DEVAM EDİYOR”

Sümbül, önümüzdeki yerel seçimlerden sonrada zamların devam edeceğini öngörülür olduğunu söyledi.

Zam yağmuru karşında maaşların eridiğini belirten Sümbül, “Tüm bu zamların seçimden sonra geleceği belliydi, yerel seçimlerden sonrada çok büyük zamlar, daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacağımız şimdiden öngörülüyor. Verilen zamlar gerçekten bizim eksiklerimizi, refah payımızı istenilen seviye ulaştırmadı. Bu zam yağmuruyla maaşlarımız hızla erimeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“TALEPLERİMİZ İŞ YERİNDE BELİRLENİYOR”

Buradan sarı sendikalar yetkililerine seslenen Sümbül, “Kamu emekçilerin yaşam şartlarının ve ekonomik, sosyal haklarının önemli dönemeci toplu sözleşme süreçleridir. Maalesef sendikalar yasası gereği toplu sözleşme değil toplu görüşme olarak sürüyor ve her yıl sendikalar, konfederasyonlar üye sayılarına göre bu masaya oturarak burada hem önümüzdeki dönemlerde yapılacak zam oranlarını ve sosyal haklarımızı, ekonomik haklarımızı imza altın alıyorlar. Taleplerimiz iş yerlerinde oluşuyor ve ihtiyaçlarımız belli. Tüm sendikalar bir araya gelerek masaya ortak bir taleple gitmelidir” dedi.