Mevsimlik işçilerin sorunları meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Mevsimlik işçilerin sorunları meclis gündeminde

DEVA Partisi Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, mecliste düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a mevsimlik işçilerin çalışma koşullarını sordu.

Mevsimlik işçilerin sorunları meclis gündeminde


Pandemi ve Ukrayna’nın işgalinin tarımsal üretimin önemini tekrardan vurguladığını belirten Ekmen, tarımsal üretimin büyük bir çoğunluğunu oluşturan mevsimlik işçilerin, tarımsal üretimin en önemli ihtiyacının karşılanmasını sağladığını belirtti.

Evlerinden uzakta çalışarak bu işi icra eden tarım işçilerinin çalışma koşullarına ve haklarına dair politakaların toplumun geniş bir kesimi doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden DEVA Partili Ekmen, 2017 yılında güncellenen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik genelgenin uygulanmasında bir çok sorunun halen devam ettiğini, özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra bu hususta hangi çalışmaların yapıldığını tespit etmenin zorlaştığını vurguladı.

Ekmen bu konuda, Çalışma ve Sosyal Güven Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Ekmen, Bakan Işıkhan’a şu soruları sordu:

“2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan "Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu", Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrasında hangi statüye kavuşmuştur? 2017 yılından itibaren genelge mucibince atılan adımlar ve gerçekleştirilen faaliyetler nelerdir?  Başbakanlık 2017/6 sayılı genelgede şartları detaylı olarak anlatılan geçici yaşam alanları şu ana kadar kaç ilde oluşturulmuştur? Eğer oluşturulmuşsa, bu alanların sayısı ve kapasitesi nedir?  Genelgede bahsedildiği gibi, il halk sağlığı müdürlüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılmış mıdır? Bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla mobil sağlık ekipleri oluşturulmuş mudur? Eğer oluşturulmuşsa, bu ekiplerin bugüne dek yaptığı sağlık taramaları, aşılamalar ve diğer hizmetler nelerdir?  Aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerince kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetlerden faydalanmaları sağlanmış mıdır? Ayrıca, okul çağma gelmemiş çocuklar için çocuk gelişim uzmanlarınca eğitim ve bakım hizmetleri sunulmuş mudur? Sunulmuş ise buna dair istatistikler il bazlı ve ülke genelinde tutulmuş mudur?  Kaç çocuğumuz eğitim haklarından geri kalmıştır?  Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için ne tür tedbirler alınmıştır?  İşçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için hangi önlemler alınmıştır? Göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimleri artırılmış̧ mıdır? Araç ve yol güvenliği konusunda ne tür tedbirler alınmıştır?” (Haber Merkezi)