“Mersin, Muğla ve Balıkesir’in çöplüğü olmayacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin, Muğla ve Balıkesir’in çöplüğü olmayacak”

Mersin’de daha önce Muğla’dan taşınan balık çiftliklerinin Aydıncık’a getirilmesi kararına karşı bölge sakinleri dava sürecini başlatmıştı. Şimdilerde Balıkesir’in Edremit körfezinden çıkarılan balık çiftliklerinin Aydıncık’a getirilmesi için AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. girişimlerde bulundu. Geçtiğimiz haftasonu Aydıncık’ta biraraya gelen çevre örgütleri “Mersin, Muğla ve Balıkesir’in çöplüğü olmayacak” diyerek Aydıncık’ın içinde bulunduğu tehlikeye dikkat çekti.

“Mersin, Muğla ve Balıkesir’in çöplüğü olmayacak”


 

İLKAY ADALIOĞLU

Aydıncık’ta biraraya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur Çevre Örgütleri Mersin’in sahillerinde yapımı planlanan Balık Çiftlikleri Projelerine karşı olduklarını vurguladı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Mersin’de yapımı planlanan balık çiftliklerinin hukuki süreci Anayasa Mahkemesinde devam ederken Balıkesir Edremit ilçesinden denizi kirleterek turizmi çok olumsuz etkiledikleri için, 2 yeni balık çiftliğinin kentimizin incisi olan Aydıncık’a taşınması planlanmaktadır. Eski ve yeni planlanan Balık Çiftlikleri, Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir” dedi.

 

“HEM DENİZİ HEM İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

 

Balık çiftliklerinde kullanılan gıda ve ilaçların deniz ekosistemini tehdit ettiğini belirten Aslan, “Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNMAK İÇİN ÇED TOPLANTISINA İTİRAZ EDECEĞİZ”

 

Muğla’dan ve Balıkesir’den sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit alanı ilan edilmiş Turizm bölgeleri olduğuna dikkat çeken Aslan, “Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz.  Balıkesir’den sökülerek Aydıncık’a fokların yaşam alanlarına kurulumu planlanan 2 balık çiftliğinin ÇED raporu halkın bilgilendirme toplantısı 11 Temmuz Salı günü saat 13.00’te Aydıncık Müftülük toplantı salonunda yapılacaktır. Yaşam hakkımızı savunmak için herkesi ÇED toplantısına itiraz etmek için bekliyoruz” şeklinde konuştu.