“Emekliler geçinemediği için iş arıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Emekliler geçinemediği için iş arıyor”

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, Katma Değer Vergisine (KDV) yapılan zam artışı sebebiyle emeklilere verilen maaşın daha da değer kaybettiğini söyledi.  Canpolat, emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, “Emekliler geçinemediği için iş arıyor” dedi.

“Emekliler geçinemediği için iş arıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

2023 yılının ilk altı ayında emekli maaşlarının yüzde 52 oranın eridiğini ifade eden Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, KDV’de yapılan artışın emeklilerin yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Emekliler olarak yaşam mücadelesi verdiklerini belirten Canpolat, “1 Temmuz'dan itibaren gelen zamlar alım gücümüzü çok düşürdüğü apaçık ortadayken, emeklilerin çok az bir kısmına yansıyacak olan yüzde 25 artış kabul edilebilir değildir. Halihazırda,  kesin sayısı açıklanmamakla birlikte ,sayısı 9 milyon tahmin edilen emeklinin 7500 lira civarında maaş aldığı ve emeklilerin çok önemli bir bölümünün kök maaşları da 7500 liranın çok altında olduğu biliniyor. Yapılan yüzde 25 emekli maaş artışları, kök maaşlar üzerinden olacağından bu arkadaşlarımızın çoğunluğunun maaşları hiç artmayacaktır. Az bir kesiminde maaşları çok cüzi miktarda artacaktır. Torba yasaya bakılırsa EYT'lilerin de maaşlarında bir artış olmayacaktır” dedi.

 

 

 

“EMEKLİLER SAHİPSİZ KALDI”

 

Canpolat, emekliler olarak geçinemediklerini ve bu nedenle emekli olmalarına rağmen iş aradıklarına vurgu yaptı.

Emeklilerin insanca yaşayabilmesi için en düşük 15 bin lira emekli maaşı alması gerektiğini belirten Canpolat,  “Dün maaş artış taleplerimizi bugün güncellemek zorunda kaldığımız garip bir sosyo ekonomik sistemle karşı karşıyayız. 7 Temmuz'da en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilme talebimizi , yeni zamlardan dolayı 8 Temmuz'da 15.000 lira olarak revize ediyoruz! Ne yazık ki çok sayı da ,hatta çoğu emeklilerin maaşlarında tek kuruş artış olmadan 7500 liraya talim edecekler.  Artık emeklileri iş kur kapısında iş ararken, yükselen gıda fiyatları nedeniyle aş evi kapılarında, akşamları pazar artıkları toplarken pazar yerlerinde sık sık göreceğiz. Hatta kayıt dışı ,çok kötü koşullarda, köle ücreti ile çalışmalarına daha çok tanık olacağız. O da iş bulunabilirse!  Artık belediyelerin emekliler içinde aş evleri açmaları gerekecek. İktidardan umudunu kesen emekliler, belediyelerin emeklilere sahip çıkmasını bekler oldu. Çünkü iktidar emeklisine sahip çıkmıyor. Utanılacak bir durum. Bütçeyi talan edenler,  kur korumalı mevduatlara, dolar garantili ihalelere, yandaşlara ,cemaatlere para aktarmada teklemeyenler, emekliye gelince kırk dereden su getiriyorlar” ifadelerini kullandı.