Başkanlardan Aydıncık çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Başkanlardan Aydıncık çağrısı

Balıkesir’in Edremit körfezinde turizme zarar verdiği gerekçesiyle çıkarılan Balık çiftliklerinin Aydıncık’ın Soğuksu mevkiine taşınması planlanıyor. İlgili firma yarın ÇED toplantısı için halkın katılımı toplantısı düzenleyecek. Mersin için balık çiftlerinin tehdit oluşturduğuna dikkat Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, balık çiftlerine karşı herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Başkanlardan Aydıncık çağrısı


ELVAN KONUK

 

 

2010’lu yıllarda Muğla Valiliği’nin öncülüğünde sivil toplum kuruluşları bir kampanya başlatmış, turizme zarar verdikleri ve denizi kirlettikleri gerekçesiyle balık çiftliklerinin Muğla’dan çıkartılması sağlanmıştı. O dönemde çok sayıda balık çiftliği Muğla’dan ayrılmış ve Mersin kıyılarına gelmişti. Şimdilerde Balıkesir valiliği turizme zarar verdiği gerekçesiyle Edremit körfezinde bulunan balık çiftliklerinin taşınmasını için girişimleri başlattı. Balık çiftliklerinin işletmecisi AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin ise ilk durağı Aydıncık oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında belediye başkanları Aydıncık’a taşınması planlanan balık çiftleri sorununa dikkat çekti.  HDP’li meclis üyeli Ali Tanrıverdi’nin toplantıda gündeme getirdiği sorunla ilgili Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de konuştu.

 

“BALIK ÇİFTLERİ FAALİYETE GEÇERSE AYDINCIKLILAR DENİZDEN YARARLANAMAYACAK”

 

Özyiğit, “Balık çiftlikleri kentimizde 20 yıl kadar önce kurulurken ilk Ege’den bizim bölgemize taşınma girişiminde daha önce o bölgede görev yapan ve çevreye yaptığı tahribatı gören dönemin Valisi Hüseyin Aksoy’un uyarısıyla kentte bir dinamizm oluşmuş, kentin ileri gelen kurumları, kuruluşları bir kamuoyu oluşturarak bu konuda belli bir engelleme sağlamışlardı. Görüyoruz ki şimdi yeniden bu konuda bir davranış geliştirme şekli var. Oradaki çiftlikleri bölgemize aktarmak istiyorlar” dedi.

ÇED toplantısının yarın saat 14.00’da Aydıncık Müftülük toplantı salonunda yapılacağını belirten Özyiğit, “Buradaki proje sahibi firma bir İzmir firması. Ege’den Mersin’imize doğru Soğuksu mevkiinde yapılacak bu girişimle alakalı çevreye duyarlı vatandaşlarımızın Aydıncık Belediyemizin ve özellikle bölgede yaşayan insanlarımızın konuya duyarlı olması gerekiyor. Balık çiftlikleri bu bölgede faaliyet gösterirse insanlar denizlerden yararlanamayacak. Dolayısıyla bu konuya kentimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞI HALKIMIZIN YANINDAYIM”

 

Konuyu gündeme getiren Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Tanrıverdi ve Başkan Özyiğit’e teşekkürlerini dile getirdi. Aktan, “Balık çiftlikleri ile ilgili izinlerin 2008’de başladığını biliyorum. Her platformda söylüyorum ben de balık çiftliklerinin konulması ile ilgili halkımızla beraberiz. Balık çiftliklerine karşı olduğumu belirtmek istiyorum. ÇED toplantısına tüm hemşerilerimizi ilgi duyanları inşallah bekliyoruz. Oradaki herkesin fikrini özgürce söylemeleri açısından çok önemli” diye konuştu.

Geçmiş yıllardan mecliste olumsuz görüş çıktığını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “ÇED görüşlerimizi de bize sordukları zaman Büyükşehir olarak bizim verdiğimiz yanıt olumsuz oluyor. Zaten ruhsat verme yetkisi Tarım İl Müdürlüğü’nde” şeklinde konuştu.