Jeotermal Tesisi Projesi için yarın keşif yapılacak | Güney Gazetesi Mersin

Jeotermal Tesisi Projesi için yarın keşif yapılacak

Anamur’a jeotermal kuyu açmak için başvuran Öz Şimşek isimli şirketin aldığı ÇED gerekli değildir kararına karşı bölge Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) dava açmıştı. Yarın saat 12.30’da bölgede keşif gezisi yapılmasına karar verildi.

Jeotermal Tesisi Projesi için yarın keşif yapılacak


 

ELVAN KONUK

Alanya merkezli Öz Şimşek adlı bir şirketin, Anamur’da jeotermal kuyu açmak için başvurması ÇED gerekli değildir görüşü alarak çalışmalara başlaması ilçede tepkilere neden olmuştu. Şirket, tüm yasal şartlarını tamamladığını bildirerek 3 farklı noktada kuyu açmak için çalışmalara başlamak istemiş ancak yöre sakinlerinin tepkisiyle karşılaşınca işlerine bir süre ara vermişti. Bölge halkı ve MERÇED ÇED gerekli değildir kararının iptaline karşı dava açmıştı.

Dava ile ilgili süreci hatırlatan Anamur Çevre Platformu, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak “Bozdoğan Mahallesi sınırları içerisinde jeotermal enerji santrali yapımı ve jeotermal kaynak arama projesi için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle Mersin Valiliği'ne karşı vatandaşlar ve MERÇED tarafından açılan davada bugün saat 12.30’da keşif yapılacaktır. Keşfe katılmak isteyen ilgililere duyurulur” ifadesi kullanıldı.

 

NE OLMUŞTU?

 

Bozdoğan Mahallesinde yer alan 1.242,61 ha. Ruhsat sahasında jeotermal amaçlı sondaj yapmak isteyen Alanya merkezli özel şirketin hazırladığı ‘Jeotermal Kaynak Arama Sondaj Projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir Kararı verilirken, konu hakkında bilgilendirilmediklerini söyleyen mahalle halkı girişime tepkili. Yerleşimler, tarım alanları ile orman arazilerini de kapsayan ruhsat sahası içinde hazırlanan proje dosyasında 3 ayrı ÇED poligonuna yer verildi. Ancak sondaj işlemlerinin yapılacağı ÇED poligonlarından biri Mamure Kalesi’nin bitişiğinde yer alırken kurumlardan gelen uyarıların ardından 1 nolu ÇED poligonunun projeden çıkarıldığı öğrenildi.

 

EVLERİN 30 METRE YAKININDA SONDAJ İZNİ

 

Proje kapsamında sahadaki yerleşimlerle ilgili ise şu bilgilere yer veriliyor: “ÇED Poligon 2 alanına en yakın ev 30 m kuzeyinde bulunan Bozdoğan Mahallesine ait evdir. ÇED Poligon 2 alanına en yakın ev 50 m güneydoğusunda bulunan Bozdoğan Mahallesine ait evdir. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre kullanılacak alanlardan 2 nolu ÇED poligonu kırsal yerleşme alanı ve 3 nolu ÇED poligonu orman alanın da yer almaktadır.”