İşçiler hakları için alanlarda | Güney Gazetesi Mersin

İşçiler hakları için alanlarda

DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şubesine bağlı işçiler, hakları ve talepleri için eylem yaptı. Özgür Çocuk Parkında eylemde işçiler, “Kadro hakkımız söke söke alırız”, “AKP şaşırdı, bizi yola taşırdı” sloganları attılar.

İşçiler hakları için alanlarda


MAYSA DERYAYEVA/ GÜNAY GAFFAROVA

DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şubesi binasından Özgür Çocuk Parkına doğru kortej halinde sloganlar atarak yürüyen işçiler, taleplerinin yerine getirilmesi için yetkilere seslendi. DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, taleplerinin olumlu sonuçlanana kadar sokaklarda, alanlarda olacaklarını söyledi.

 

 

 

“ÜCRETLERDEKİ ERİME HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

 

KDV’ye yapılan artışlardan sonra işçilere, memurlara, emeklilere yapılan maaş artışının bir anlamı kalmadığını ifade eden Göksoy, enflasyonun durulmasını ve hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığına vurgu yapan Göksoy, “Ücretlerdeki erime ise her geçen gün artıyor. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında zaman içinde eriyor. İşverenler bu sefer de ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini baskılamaya çalışıyor. Ülke genelinde sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işçi sayısının yüzde 10’u bulmadığı bir ortam içerisinde ücretler yasal asgari ücret düzeyine sıkışıyor. Tüm sektörlerde yaygın temel ücret haline dönen yasal asgari ücret sendikalı işyerlerini de kuşatıyor” dedi.

 

 

 

“YÜZBİNLERCE BELEDİYE İŞÇİSİNİN SESİNE KULAK VERİN”

 

Tüm belediye işverenlerine çağrı yapan Göksoy, belediye çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirecek kararların alınması gerektiğini ifade etti.

Göksoy, “Belediye yönetimleri her şeyden önce kendi çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüzbinlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm işyerlerinde ise belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın.  696 sayılı KHK ile belediye işçilerine yapılan ayrımcılık derhal kaldırılmalıdır” diye konuştu.

 

 

 

“BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ DE KADROYA GEÇİRİLMELİDİR”

 

İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretlerinde iyileştirilme yapılması gerektiğini değinen Göksoy, “Belediye şirket işçileri de kadroya geçirilmeli, yıllardır mahrum bırakılan 52 günlük ilave tediye hakkı bir an evvel verilmelidir. Belediyelerin önemli bir bölümünde var olan ekonomik zorlukları ortadan kaldırmak için belediye gelirlerinin arttırılması, İller Bankası paylarında kesinti yapılmaması, merkezi bütçeden belediyelere işçi ücretlerine ilişkin pay aktarılması, personel giderlerine ilişkin getirilen bütçe sınırlamalarının kaldırılması gibi bir dizi düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır. Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmeli ve vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir” dedi.

 


  İşçiler hakları için alanlarda