“Bütçe açığını yoksullar kapatacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Bütçe açığını yoksullar kapatacak”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM Genel Kurulu’nda AKP İktidarının ekonomi politikalarını eleştirdi. bütçe açığının zenginlerin değil yoksuldan elde edilen gelirle kapatılmaya çalışıldığını belirten Koca, “Dikkat ederseniz zenginlerin varlıklarını vergilendirmek için herhangi bir düzenleme yok. Zaten öyle bir dertlerinin de olmadığını her geçen gün daha net bir şekilde görüyoruz. Aksine onlara sürekli vergi afları getiriyorlar, vergi kıyakları düzenliyorlar, bütçenin açığını ise emekçi halktan toplanan devasa vergilerle kapatmaya çalışıyorlar” dedi.

“Bütçe açığını yoksullar kapatacak”


 

ELVAN KONUK

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM Genel Kurulu’nda KDV artışları ile ilgili konuştu. Koca, “Ülkemiz aslında bir yıkımın eşiğine doğru getirildi ve bedelini emekçiye, işçiye, yoksula ödetmeye çalışıyorlar. Ülke zaten uzun zamandır zaten ekonomik bir iflasın eşiğinde, bunun herkes farkındaydı. Bizzat AKP iktidarı, Erdoğan yönetimi farkındaydı. Ama tercih ettikleri ekonomik birikim modeli ile ülke ekonomisinde aslında korkunç sonuçlar doğurmuş oldular. Milyonlarca insanın yaşamını mahvetmek uğruna gözlerini kırpmadan düğmeye bastılar. Bir hücum borusunu üflemiş oldular ve bu saatten sonra geri dönüşü olmayan bir yola girmiş durumda memleketimiz açısından, emekçi halklar açısından. Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamını cehenneme çeviren bu yola seçim zamanı başka bir görüntü verdiler. O görüntü üzerinden seçimlerden şaibeli de olsa zaferle ayrılmış oldular. Ama seçim sonrasında halkın yoksullaştırılmasına görüyoruz ki çeşitli politikalar aracılığıyla tam gaz devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“ERDOĞAN ELİYLE HALKIN MÜCADELESİYLE ELDE EDİLEN TÜM HAKLAR TARUMAR EDİLDİ”

 

İhracatçı patronlara ucuz emek ve ucuz maliyet sunmak adına TL’nin bilerek ve isteyerek değersizleştirildiğini dile getiren Koca, “Elbette ülkemiz her daim işçi sınıfı ve yoksullar için kapitalist bir cehennem idi. Fakat son yıllarda özellikle Erdoğan eliyle kapitalist birikimin tüm dizginleri bırakılmış oldu ve halkın mücadelesiyle elde etmiş oldukları tüm haklar tırpanlandı, tarumar edildi, tasfiye edilmeye çalışıldı. Bugün geldiğimiz noktada şöyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Hane halkı borçlanmaları son 5 yılda devasa boyutlara ulaşmış durumda. Sadece bankalara olan borç 2 trilyon TL’yi geçmiş durumda. Halk borcunu borçlandırarak sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. Temel ihtiyaçlarını borçlanarak edinmeye çalışıyor. Hal böyleyken AKP iktidarının TBMM’ye sunmuş olduğu Torba Kanun Teklifi’nde yer alan vergi artışlarına ilişkin tartışmalar sürerken Resmi Gazete’de yine bir gece yarısı kararnamesiyle yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeni pek çok ek vergi ve harç artışları yürürlüğe girmiş oldu. Bu kararla birlikte ise mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranları arttırılmış oldu” diye konuştu.

 

“ZENGİNLER İÇİN HERHANGİ BİR VERGİ DÜZENLEMESİ YOK”

 

Seçim harcamaları nedeniyle büyüyen bütçe açığını kapatmak için iğdeden ipliğe her şeye vergi zamları getirildiğinden söz eden Koca, iktidarın buna gerekçe olarak deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacını sunduğunu söyledi. Bütçe açığını kapatmaya yalnızca emekçiler ve yoksulların katkı sağlayacağının altını çizen Koca, “Örneğin yat sahiplerine, tekne sahiplerine MTV yok. Ama ortalama bir araç sahibine var.  Zenginlerin varlıklarını vergilendirmek için herhangi bir düzenleme yok. Zaten öyle bir dertlerinin de olmadığını her geçen gün daha net bir şekilde görüyoruz. Aksine onlara sürekli vergi afları getiriyorlar, vergi kıyakları düzenliyorlar, bütçenin açığını ise emekçi halktan toplanan devasa vergilerle kapatmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“BİZLERİ SOYAN BU DÜZENE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

 

Emekçi sınıfına birlikte mücadele etme çağrısında bulunan Koca, şu şekilde konuştu:

“Bizim önerdiğimiz vergi sisteminde ise zenginlerin tüm varlıklarının servetleri oranında vergilendirilmesi, zenginlerin kaçırdıkları vergilerin tamamının tahsil edilmesi, sıkı bir denetimle yaptırım altına alınması var. Aynı zamanda halkın temel tüketim maddeleri üzerindeki tüm vergilerin kaldırılması usulü ilkesi var. Bunun yanında asgari ücretten yapılan tüm vergi kesintilerinin iptal edilmesini milyonlarca emekçinin yaşayabilmesi için zorunlu bir koşul olarak gördüğümüzü bir kez daha ifade ediyoruz. Bu çıkarılan yasayla birlikte halkımıza çağrımızı yineliyoruz. Bu adaletsiz vergi düzenine, bizleri soyan, çalıp çırpıp vurgunluk yapan bu düzene karşı gelin birlikte mücadele edelim.”