“Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz”

Emekliler, emekli maaşına yapılan yüzde 25 oranlık artışın taleplerini karşılamadığına dikkat çekerek eylem yaptı. Emekli maaşında yeni düzenleme yapılması gerektiğini belirten 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi Hüseyin Kurt, “Bizler artık yeter diye haykırmak, isyan etmek istiyoruz. Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz, insanca yaşayamıyoruz. Yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz” dedi.

“Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz”


MAYSA DERYAYEVA/ GÜNAY GAFFAROVA

 

Emeklilerin yüksek enflasyon altında ezildiğini ve aldıkları emekli maaşının yetersiz olduğunu ifade eden 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi Hüseyin Kurt, emekliler olarak sıcağın altında hakları için alanlarda olduklarını söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan altı aylık enflasyon oranına göre, SSK, Bağ Kur’dan emekli olan emeklilerin maaşına yüzde 25 oranında zam yapıldığını belirten Kurt, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 liraya zam yapılmadığına dikkat çekti.

 

“ARTIK YETER İSYANDAYIZ”

 

Emekliler olarak geçinemediklerini söyleyen Kurt, “Emeklileri yüzde 25 maaş artışına mahkûm etmek onların ekmeğine el uzatmaktır, yoksullaştırmaktır. Gerçek enflasyonun   bunun çok üzerinde olduğunu her gün çarşıda pazarda yaşayarak biliyoruz. Üstelik hazine katkısıyla 7500 TL alan milyonlarca emekli bu sahte artıştan bile yararlanamayacaklar. Çünkü yüzde 25 artışı 7500 TL'ye değil, düşük ABO oranlarıyla hesapladığınız asıl maaşlara uygulayacaksınız. Asıl maaşı 6000 TL'ye kadar olan emekliler hazine yardımıyla 7500 TL almaya devam edecekler.  Asıl maaşı 6100 TL olan emekli 7525 TL alacak. Böylece milyonlarca emekli hiç artış alamayacak veya gülünç düzeyde artış alacak. Oysa ki en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15962 TL olması gerekirdi. Bizler artık yeter diye haykırmak, isyan etmek istiyoruz. Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz insanca yaşayamıyoruz. Bayramlarda dahi çocuk ve torunlarımıza en ufak bir harçlık veremiyor, bankalardan veya yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.

 

 

 

“EMEKLİ MAAŞLARINDA KADEMELİ ARTIŞ YAPILMALI”

 

Kurt, emekli maaşlarında düzenleme yapılarak, emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm emekli maaşlarında kademli artışların yapılması gerektiğini belirten Kurt, “Çalışmış, üretmiş, size saraylar köşkler bağışlamış olan   emeklilere yaptığınız bu zulüm karşılıksız kalmaz. Emekliler demokratik yollarla bunun hesabını sorarlar. Yol yakınken milyonlarca emekliyi yok yoksul bırakan bu kararı değiştirin, emeklinin sofrasından elinizi çekin. Dolar milyarderlerinin zenginliğine zenginlik katmaktan vazgeçin. Dolar milyarderlerinden, büyük kapitalistlerden servet vergisi alın. Derhal yapılan tüm zamlar geri çekilmelidir. Biz emeklilerin insanca yaşam koşullarını iyileştirmek için gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır. En düşük emekli maaşı, çalışan memurlara dair yürürlüğe girecek en düşük maaş oranına endekslenmelidir,  tüm emekliler de bu artıştan kademeli olarak yararlandırılmalıdır” dedi.


  “Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz”