Lozan Antlaşması 100 yaşında | Güney Gazetesi Mersin

Lozan Antlaşması 100 yaşında

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığında, Lozan Antlaşmasının 100. Yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, “Emperyalizme karşı verdiğimiz Kurtuluş Savaşımızın zafer belgesi, Cumhuriyetimizin tapu senedi Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümünü kutluyoruz” dedi.

Lozan Antlaşması 100 yaşında


İLKAY ADALIOĞLU

Lozan Antlaşmasının kabulünün 100. Yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl başkanlığında basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, “ Emperyalizme karşı verdiğimiz Kurtuluş Savaşımızın zafer belgesi, Cumhuriyetimizin tapu senedi Lozan Antlaşması'nın 100. yıldönümünü kutluyoruz. Bugün tarihi bir gün. 780 bin kilometrekarelik ülke topraklarımızın, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz bir gün. Emperyalist güçlerin aralarında pay etmeye yeltendiği vatanımızın sınırları zaferimizle çizildi. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomimiz millileştirildi. İç/dış borçlarımızı ve kaynaklarımızı denetleyen Duyun-ı Umumiye belasından kurtulduk. İktisadi bağımsızlaşmanın önü açıldı. Yunanistan'da kalan Türk azınlığın hakları güvence altına alındı. Kıyılarımıza yakın adaların gayri askeri statüsü teyit edildi” diye konuştu.

Ömür, “ Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapu senedi olan Lozan'a giden süreci inşa eden ve antlaşmayı hayata geçiren başta Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve 2'nci Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız İsmet İnönü ile milli mücadele kahramanlımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Kurucu değerlerimiz ve kurucu kadrolarımızın hedef ve idealleri, geçmiş 100 yılda olduğu gibi önümüzdeki yüz yıllarda da vazgeçilmez yol göstericimiz olmaya devam edecektir. Biz, CHP olarak, Kanun Teklifimizi Meclis Başkanlığına sunduk. Lozan Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz resmi bayram olarak kutlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 165’NCİ SIRADA”

 

Basında sansürün kaldırılışının 115. Yıldönümü olduğunu belirten Ömür, günümüzde basın çalışanlarının kötü dönemden geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin basın özgürlüğü endeksi’nde 180 ülke arasında 165’nci sırada olduğuna dikkat çeken Ömür, “İktidar, geldiği günden beri Türkiye'de halkın haber alma hakkını yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden sistemli olarak gasp ederek, toplumu dizayn etmeye çalışmaktadır. Gazeteci adı altında satın aldığı yandaşlarıyla adaletsizliği, haksızlığı, yolsuzluğu ve yoksulluğu görünmez kılmaktadır. Unutmayalım ki, Çin'den sonra dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olan Türkiye’de, bu sorun sadece gazetecilerin değil; tüm toplumun sorunudur. Biz, CHP olarak, özgür medyayı ve dolayısıyla halkın haber alma hakkının gasp edenlere; basın emekçilerinin sendikal haklarını en alt seviyelere indirenlere; korku, sansür ve hapis üçgeninde basını tehdit edenlere karşı, kalemini satmayan, gazeteciliğin meslek ilkelerine ve etiğine sahip çıkan saygın ve özgür gazetecilerin yanında olacağız” şeklinde konuştu.