Öğrenciler nerede kalacak? | Güney Gazetesi Mersin

Öğrenciler nerede kalacak?

Mersin’de konut kiralarının giderek arttığını ve kente okumaya gelecek olan yaklaşık 15 bin üniversite öğrencisinin barınma sorunu yaşayacağını gündeme getirmiştik. Haberimizin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış da TBMM’de araştırma önergesi vererek bu soruna çözüm bulunmasını istedi.

Öğrenciler nerede kalacak?


 

İLKAY ADALIOĞLU

Deprem nedeniyle en çok göç alan illerin başında Mersin geldi. Bu durum kiralarda fahiş fiyata neden oldu. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin barınma sorunuyla karşı karşı kalacağına dikkat çekti. Kış, “Mersin ilimiz, ülkemizin yaşadığı Kahramanmaraş depremi sonrası çok fazla göç almış ve kiralar neredeyse İstanbul’u geçmiştir. Mersin’e okumaya gelen ve yurt çıkmayan öğrencilerin burada bu fiyatlara ev tutması, eğitim hayatına devam etmesi maalesef mümkün değildir” dedi.

2020 yılında ortaya çıkan pandemi ve deprem felaketinin ardından oluşan ekonomik krizin en fazla üniversite gençliğini vurduğunu vurgulayan Kış, “Başta yurt kapasitelerinin yetersizliği, özel yurt fiyatlarının artması, fahiş kira bedelleri ve öğrencilere ev vermeme gibi durumlar üniversite öğrencilerini bu dönemde zor bir eğitim sürecinin beklediğini göstermektedir. Her yıl giderek artan barınma sorunu, artan enflasyon ve zamlar en fazla üniversite öğrencilerimizi etkilediği için ailelerini zora sokmak istemeyen öğrenciler kazandıkları okullara kayıt yaptırmama kararı alarak yükseköğretim hayatına başlamadan son vermektedirler” ifadelerini kullandı.

 

“ÖĞRENCİLER GEÇİM DERDİNDE”

 

Başka şehirlerde üniversite okuyacak öğrencilerin daha kayıt heyecanını yaşayamadan geçim derdine, barınma derdine düştüklerini söyleyen Kış, “Ülkemizin içinde bulunduğu, 2023 Genel Seçimleri sonrası daha da keskinleşen ekonomik kriz en fazla, işçi, memur, esnaf, emekli kesimi etkilemiş, asgari ücretle, emekli maaşlarıyla yaşamak imkansız hale gelmiştir. Bu ekonomik kriz tablosunda, asgari ücretlilerin çocuklarını şehir dışında okutma şansı neredeyse imkansız hale gelirken, eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler iş bulup çalışmak durumunda kalmışlardır. Geçtiğimiz yıllarda bile KYK yurt ücretlerini ödeyemeyen yüzlerce öğrenci okulunu bırakarak ailesinin yanına dönmüştür. Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2022 itibariyle 800 yurdun toplam kapasitesi 850 bin olarak açıklanmıştır. Yurtların kapasite tartışmaları bitmemişken, fiziki koşulları, imkanların yetersizliği, öğrencilerin sağlıklı bir beslenme ortamı bulamaması da ayrı bir sorundur” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE KİRALAR NEREDEYSE İSTANBUL’U GEÇTİ”

 

Öğrencilerin her geçen yıl daha da büyük sorunlarla uğraşmak durumunda kaldığından söz eden Kış, şu şekilde konuştu:

“Zamlar, öğrenim ücretleri, borçlar, kiralar, eğitim masrafları eğitim hayatlarını zora sokmuştur. Yurtlara yerleşemeyen, artan kiralar nedeniyle ev tutamayan öğrencilerin aldığı kredi ya da burslar da ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir.

Örnek vermek gerekirse, Mersin ilimiz, ülkemizin yaşadığı Kahramanmaraş depremi sonrası çok fazla göç almış ve kiralar neredeyse İstanbul’u geçmiştir. Mersin’e okumaya gelen ve yurt çıkmayan öğrencilerin burada bu fiyatlara ev tutması, eğitim hayatına devam etmesi maalesef mümkün değildir. Yükseköğretim öğrencilerinin nitelikli eğitim görmeleri, borçlarla, barınma sorunuyla, geçim derdiyle uğraşmadan, kendilerine kaliteli bir eğitim hayatı sağlayacak koşulların oluşturulması gerekmektedir.”