“Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin” | Güney Gazetesi Mersin

“Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın 6284’ü ve nafakayla ilgi yaptığı açıklamaya CHP Mersin İl Kadın Kollarından tepki geldi. CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, Göktaş’ın “Maalesef zaman zaman kadınlarımız da 6284 sayılı Kanun’u uygulamamızı istemiyorlar. Biz bunu alanda görüyoruz. ’Biz eşimizin yanına dönmek istiyoruz.’ diyorlar."  dediğini hatırlatarak, “Yasalara dokunmayın, uygulayın. Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin” diye çağrıda bulundu.

“Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin”


MAYSA DERYAYEVA

CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın basın toplantısında 6284 sayılı Kanun’un değiştirilmesinin ya da kaldırılmasının söz konusu olmadığını açıkladığını ancak açıklamasının devamında bazı kadınların 6284 sayılı Kanun’u uygulamayı istemediklerin ifade ettiğini söyledi.

Kadınların kazanılmış haklarına karşı Göktaş’ın kullandığı açıklamaların talihsizlik olduğunu belirten CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, “Sayın Göktaş’a öğretelim; kadınlardan bahsederken iyelik eki kullanılmaz. Her kadın bir bireydir ve kimseye ait değildir. Kendisi de bir kadın olan Göktaş’ın toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki bilincini, bu sayede görmüş olduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuzca feshettiğinde gelen tepkiler üzerine; “6284 yürürlükte” diyerek kamuoyunu ikna etmeye çalışmıştı. Şimdi bu yasayı budamaya çalışıyorlar fakat buna asla izin vermeyeceğiz. 6284 kırmızı çizgimizdir. Asla dokundurmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“BAĞLANAN NAFAKALARIN YÜZDE 50,7’Sİ HİÇ ÖDENMİYOR”

 

Genç, “6284’e yönelik yürütülen kara propaganda “Kadının beyanı esastır” ifadesi üzerinden yürütülüyor. Olmayan bir mağduriyet yalanı ile algı oluşturulmaya çalışılıyor.  Kadın Dayanışma Vakfı’nın 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre, mahkemeler nafaka taleplerinin sadece yüzde 8’ini tam olarak kabul etmiştir. Ayrıca nafaka meblağları da kamuoyuna yansıdığı gibi milyonlar değildir. Kadınların sadece yüzde 2’si 2000 TL’nin üstünde nafaka alırken yüzde 66’sı 500 TL’nin altında nafakaya mecbur bırakılmaktadır. Şunu da hatırlatmakta fayda var: bağlanan nafakaların yüzde 50,7’si hiç ödenmemektedir. Ayrıca, bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödediğini iddia eden erkekleri TÜİK verileri bile yalanlıyor. 2020 yılında açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de boşanmaların sadece yüzde 2,2’si bir yıldan az evlilikleri kapsıyor. Mevcut durum bu kadar net iken Bakan Göktaş, kadınların yoksulluk nafakasına göz dikemez. Şayet Bakan Göktaş, bu konudaki mağduriyetin giderilmesi hususunda samimi ise nafaka mağduru kadınların sorunlarını çözebilir. Sosyal devletin yoksul kadınları daha fazla desteklemesini sağlayabilir. Buradan AKP Hükümeti’ne sesleniyorum. Yasalara dokunmayın, uygulayın. Kadınların kazanılmış haklarına göz dikmeyin” dedi.