Öğrenciler ilk olarak Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’ndaki Damıtma Atölyesi’nde, Mersin’in lavanta bahçelerinden toplanmış lavantalardan yağ elde ettiler. Atölye’de bulunan kazan ve distilasyon ünitesinin nasıl çalıştığını öğrenen öğrencilere, damıtma hakkında genel bilgiler verildi. Lavanta damıtımının her aşamasını deneyimleyen öğrenciler, yağ çıkarma işlemi yapmanın da keyfini yaşadı.
Öğrencilerin deneyimleme fırsatı bulduğu bir diğer atölye çalışması da, Kurutma Atölyesi’nde meyve kurutma işlemi oldu. Kurutma işleminin üretim teknikleri, meyvelerin dilim kalınlıkları, kurutma sıcaklığı ve süreleri hakkında bilgi alan öğrenciler; elma, muz ve limonun nasıl kurutulduğunu pratikte öğrenmiş oldu. Mersin’in coğrafi işaretli olan ve olmaya aday ürünlerini kurutup paketleyen öğrenciler, Mersin temalı sağlıklı atıştırmalıklar elde ettiler.
Öğrenciler için verimli geçen bir diğer atölye ise Mum Yapım Atölyesi oldu. Öğrenciler, içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan uçucu yağlardan mumlar hazırladılar. Hazırladıkları mumlara lavanta, vanilya ve portakal gibi farklı yağlar ilave eden öğrenciler, mumlarını kurutma atölyesinde kuruttukları meyvelerle süslediler. Öğrenciler mum atölyesinin ardından mutfağa geçerek, usta şefle birlikte Hatay usulü tarator yapımını öğrendi. Kendi yaptıkları taratoru tadan öğrenciler, deneyimledikleri bu yöresel lezzeti ülkelerine döndüklerinde de yapacaklarını ifade ettiler. (Haber Merkezi)