“İlaçta KDV kaldırılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“İlaçta KDV kaldırılmalı”

İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan kur farkına yapılan artıştan sonra ilaç fiyatında yüzde 30’luk zam yapıldı. İlaç fiyatında belirleyici olan Euro kuru 14,0387 açıklandı ancak reel Euro kurusu ise 30 lira.  İlaç tüketiminden alınan KDV oranı ise yüzde 18 oldu. Genel Sağlık-İş Mersin Şube Başkanı Gürbüz Şen, ilaçtaki KDV oranın yüksek olduğunu belirterek, “İlaçtan KDV’nin kaldırılması gerekiyor. Vatandaşın ilaç giderlerinde rahatlama yapılması şart” dedi.

“İlaçta KDV kaldırılmalı”


MAYSA DERYAYEVA

Seçim sonrasında yaşanan ekonomik krizle birlikte her gün temel ürünlere, akaryakıta ve diğer alanlardaki ürünlere zam geliyor. Geçtiğimiz ay ilaç fiyatlarına yüzde 30 oranında zam yapıldı ve bu zam artışının nedeni ilaç fiyatı belirleyen Euro kurundan olduğu açıklandı.

Bugün ve yarın sağlıkta yaşanan sorunları protesto ederek iş bırakma eylemi yapacak olan sağlık çalışanları ilaçlar fiyatlarında yapılan artışın geri alınması için mücadele edecek. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Genel Sağlık-İş Mersin Şube Başkanı Gürbüz Şen, vatandaşların alım gücünün düştüğünü ve ekonomik sorunlar yaşadığı bir dönemde ilaçlara yapılan zammın kabul edilir olmadığını söyledi.

 

 

“İLAÇ FİYATINDA BU KADAR ZAM KABUL EDİLİR DEĞİL”

 

İlaçtaki KDV’nin kaldırılması gerektiğini belirten Şen, “İlaçlara gelen yüzde 30’luk kur farkından kaynaklı zammı protesto edeceğiz. Vatandaşın alım gücünün ne olduğu ortadayken, adı kur farkı da olsa fark etmez ilaçlara bu kadar zam kabul edilir değil. Hatta ilaçtan alınan KDV’nin kaldırılması gerektiğini düşüyorum. Dünya’nın birçok ülkesinde tedavi için ilaçtan KDV alınmıyor. Bizim ülkemizde ilaçtan da KDV alınıyor ve ciddi oranda KDV alınıyor. İlaçta yüzde 18 oranında KDV var. Dolayısıyla ilaçtan KDV’nin kaldırılması, en azından vatandaşın tedavi, ilaç giderlerinde rahatlama yapılması gerektiğini düşünürken, bir anda ilaca yüzde 30’luk zam yapıldı” şeklinde konuştu.