“Polisiye benim vazgeçilmezim” | Güney Gazetesi Mersin

“Polisiye benim vazgeçilmezim”

Mersinli Yazar Filiz Gökdemir Köşke, polisiye tarzında yazdığı Kebbat 1 kitabının ardından “Kebbat2 Seni Görüyorum” ve “Kebbat3 Kör” romanlarıyla okurlarla buluştu. Yayınlanmış 4 tane polisiye kitabı olan Yazar farklı türlerde yazdığı diğer kitaplarıyla da çok sevildi. Yazar Filiz Gökdemir Köşke, “Polisiye benim vazgeçilmezim. Ama her konuda yazılmış romanlarım mevcut. Örneğin “Bilge Bir Kadın...  Otizm konulu ailede eğitimi ve sonuçlarını ele alan otobiyografik bir romandır. “Nazende” İse bir dönem romanıdır. Eğer kaleminiz iyi ve bilgi birikiminiz yoğunsa ghost yazarlık yapan biri için yazmak çok keyiflidir. Benim için de öyle” diye konuştu.

“Polisiye benim vazgeçilmezim”


ELVAN KONUK

 

Kurucusu olduğu FGK Yayınevi’nde meslektaşlarının kitaplarının basım ve tanıtım aşamasına çok yönlü bir katkı sağlayan Yazar Filiz Gökdemir Köşker ile edebiyat ve sanat üzerine konuştuk.

 

“EDEBİYAT VE SANATLA PROFESYONEL ANLAMDA ÇALIŞARAK GEÇİYOR”

Okurlarımız için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

F.G.K: Yazar Koçluğu, Profesyonel Yaşam Koçluğu ve Ghost Yazarlık yapmaktayım.  Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme bölüm mezunuyum. Yüksek lisans eğitimimi Klinik Psikoloji alanında yaptım. Yaşam Koçluğu, Etkili İletişim Teknikleri, Stresle Başa Çıkma Yöntemleri, Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkma, NLP ve EFT Teknikleri konularında üniversite bünyesinde kapsamlı eğitimler aldım. Ana branşlarım olan; Gastronomi- Yiyecek İçecek Hizmetleri- Aile Ekonomisi ve Beslenme- Teknoloji Tasarım branşlarında Meslek Dersleri öğretmeni olarak MEB’deki öğretmenlik mesleğimi 2019 yılında emekli olarak tamamladım. Hayatımın bundan sonraki bölümü ise edebiyat ve sanatla profesyonel anlamda çalışarak geçiyor.

 

 

 

Yazma yolculuğunuz nasıl başladı?

F.G.K: 2019 yılında emekli olduktan sonra kendimi yazarken buldum. Önceden böyle bir planım yoktu. Her şey kendiliğinden gelişti. Beni tetikleyen şey ise öğretmen kimliğimle toplum yararına ne yapabilirim sorusuydu.

 

Bugüne kadar yayınlanmış kitaplarınız neler? İlk kitabınızın oluşumundan yayınlanma aşamasına kadar olan süreçten söz eder misiniz?

F.G.K: Yayınlanmış 8 kitabım var. Bunların dört tanesi polisiye tarzında, biri dönem romanı, bir diğeri Otizm ve ailede eğitim konulu otobiyografik bir roman, kollektif bir kitap olan ‘Öykülerim Şiirlerim’de yer aldım. Bunun dışında Klinik Psikoloji üzerine “Nörokod” adlı bir araştırma kitabım var. Ayrıca hali hazırda yazımı devam eden basılmayı bekleyen 4 kitap çalışmam daha bulunuyor.

 

Polisiye tarzı kitaplarınızla biliniyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Eserlerinizde öne çıkan temalar nelerdir?

F.G.K: İlk romanım polisiye idi. “Kebbat 1” İle yazmaya başladım sonrasında “Kebbat2 Seni Görüyorum” ve “Kebbat3 Kör” Romanları peşpeşe geldi. Dördüncü romanım “Bay R” Yine bir polisiyeydi. Polisiye benim vazgeçilmezim. Ama her konuda yazılmış romanlarım mevcut. Örneğin “Bilge Bir Kadın...  Otizm konulu ailede eğitimi ve sonuçlarını ele alan otobiyografik bir romandır. “Nazende” İse bir dönem romanıdır. “Nörokod” İse klinik psikoloji alanında araştırmalara dayanan bir kitaptır. Eğer kaleminiz iyi ve bilgi birikiminiz yoğunsa ghost yazarlık yapan biri için yazmak çok keyiflidir. Benim için de öyle. Yazarken araştırmaya devam ediyorum, bilgilerime bilgi katıyor bambaşka bir dünyanın içinde öğrenmeye, öğretmeye ve gelişimime devam ediyorum. Toplumcu ve gerçekçi bir yazar olarak benim için tüm romanlarımda türü ne olursa olsun toplum yararına ve toplumun yaralarına parmak basan, incitmeden iyileştiren kitaplar yazmak elzemdir.

 

 

 

“KİTAP YAZMAK YETERLİ DEĞİL, İYİ BİR PİAR LAZIM”

Yazar kimliğinizin yanında aynı zamanda yayınevinizde ve youtube kanalınızda yazarların ve şairlerin sesini duyurmasına aracılık ediyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 F.G.K: Türkiye’de sadece kitap yazmak yeterli değil basıldıktan sonraki aşamada, aynı zamanda iyi bir piar yapmak lazım. Türkiye’nin koşullarında kitap basmak, reklamını, tanıtımını, satışlarını, takibini yapmak yazar için çok zor. Biz FGK Yayınevimizden çıkan kitapları okuma grubumuzda okunmasını sağlayarak sosyal medyada tanıtılması sağlayarak yazarlarımıza elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca alanında işini iyi yapan yazar, şair, edebiyatçı, oyuncu, ressam, tiyatrocu gibi tüm sanatçılarımız için de FGK Yayınları bünyesinde olan yazarlarımız da dahil olmak üzere youtube FGK TV’de çoklu platformlarda aynı anda tüm sosyal medyada canlı yayınlar yaparak tanıtımını sağlıyoruz. Amacımız toplum yararına ve edebiyat ve sanat dünyasında çalışan çabalayan sanat dostlarımızla el ele vererek bir şeyleri başarmak.

 

Yeni kitap çalışmalarınız var mı?

F.G.K: Evet var elbette. ‘Kebbat 4’ ve’ Bay R’nin devamı 2. Kitap olarak ‘Verda’nın yazımı var. Öykü ve deneme yazılarımla yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyorum.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

F.G.K: Türkiye’de okuma oranları çok düşük. Yazarlar yazmanın dışında bir de yazdıkları kitapları bastırma, tanıtımı ve okunması adına çok fedakarlıklar yapıyor. Kitap okunma oranlarını yükseltmek için ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor. Her birey için söylüyorum; elimizi taşın altına koymalıyız. Çocuklarımızın geleceği için bana ne zihniyetini bırakarak el ele, daha çok okuyan topluma doğru ve daha çok çaba sarfetmeliyiz. Çocuklarımıza bol bol kitap hediye ederek kitap sevgisini körükleyebiliriz mesela. FGK Yayınları olarak tüm yazar ve edebiyat, sanat dostlarımızın yanındayız. Yazmak da sanatın en güzel dallarından biridir. Filizlenip yapraklanalım ki çocuklarımız çiçek açsın.