Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü başvuruları Ekim’de | Güney Gazetesi Mersin

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü başvuruları Ekim’de

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü 2024 yılı başvuruları 1 Ekim ile 30 Kasım 2023 tarihleri arasında kabul edilecek.

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü başvuruları Ekim’de


22 Ocak 2020 tarihinde aramızdan ayrılan Mersinli Avukat Şinasi Develi’nin kente yaptığı katkıların bilinirliğini artırmak ve Mersin ile ilgili yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla düzenlenen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’ne başvurular, Ekim ayında başlıyor.

2020 yılında Kültürhane çatısı altında yapılan Şinasi Develi’yi Anma Toplantısında katılımcılar tarafından ortaya atılan bir fikrin yaşama geçirilmesiyle başlayan Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’nün Mersin tarihini, kültürünü, değerlerini görünür hale getirmesi hedefleniyor.

Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü Yürütme Kurulu’nda bu yıl;Abdulla Sert, Baha Akıner, Burçak Görel, Cavide Develi Gürani, Demet Şaman Tarlakazan, İbrahim Evrim, Monika Kuki, Nazife Bilgin Hazar ve Senem Duruel Erkılıç yer alıyor.

Tüm disiplinlere açık olan Şinasi Develi Kent Ödülü’ne başvurular 1 Ekim 2023 ile 30 Kasım 2023 tarihleri arasında kabul edilecek. Başvurular mersinkentodulu@sinasideveli.com adresine elektronik posta yoluyla yapılabilir. Mersin’in kent merkezine ilişkin her türlü bilimsel araştırma ve sanatsal yapıt müellifi ödüle başvurabilecek ya da aday gösterilebilecek.

 

ŞİNASİ DEVELİ KİMDİR?

 

Şinasi Develi, 1920'de, Tarsus'ta doğdu. Ailesi ile Mersin’e taşınarak ilk ve ortaokul eğitimini Mersin’de, lise eğitimini Adana ve Ankara’da yaptı. 1944 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık stajını Mersin’de yapan Develi, 45 yıllık avukatlık meslek yaşamını Mersin’de sürdürdü. Şinasi Develi’nin Mersin sevgisi ve Mersin’e bağlılığı, Mersin’in 1836 yılındaki kuruluşundan bugüne geçmişini ve yaşamını araştırmasına neden oldu. Çalışmaları gazetelerde makale olarak yayınlandı. "Dünden Bugüne Mersin", "Eserleriyle Anıtlaşan Vali Tevfik Sırrı Gür", "Akdeniz’de İnci Kent Mersin", "Eski Mersin’de Yaşam", "Anılardan Seçmelerle Mersin 1" ve "Anılardan Seçmelerle Mersin 2" adlarıyla basılı kitapları bulunmaktadır. "Sosyalist Ülkelerde 12 Bin Kilometre" isimli seyahat notları, yazı dizisi olarak 1970’li yıllardan itibaren çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmaları şunlardır: İçel Turizm ve Tanıtım Derneği, Mersin Aşevi Derneği ve Mersin Diyabet Cemiyeti’nin kuruculuğu ve yönetim kurulu üyeliği... Bunların yanında Mersin Halkevi ve Mersin Çocuk Esirgeme Kurumu yönetiminde, İyilik Vakfı Huzur Evi Mütevelli Heyeti başkanlığı görevlerinde bulundu. Develi, 1973 ile 1999 yılları arasında Mersin Belediyesi meclis üyeliği ile birlikte belediye başkan vekilliği ve belediye meclis başkan vekilliği gibi görevler de üstlendi. 'Mersin’in Belleği' olarak nitelendirilen Şinasi Develi, bir asırlık yaşamına Ocak 2020’de veda etti.

 

ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ

 

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü; gerçekçi, bağımsız ve ilkeli bir tutumla, ülkemizde ve Mersin’de insanları, Mersin kentini ilgilendiren her türlü konuda araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel, kültürel ve sanatsal eserler üretmek, projeler geliştirmek, kent insanının sosyoekonomik ve kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödüle dair daha ayrıntılı bilgiye www.sinasideveli.com adresinden ulaşılabilecek. (Haber Merkezi)