El yapımı şalgamıyla damaklarda iz bırakıyor | Güney Gazetesi Mersin

El yapımı şalgamıyla damaklarda iz bırakıyor

1994 yılında seyyar arabada el yapımı şalgam satmaya başlayan Seyhan Karataşoğlu, 5 yıl sonra Seyhan Şalgam’ı açmış. 24 yıldır el yapımı şalgam, çilek suyu ve çeşit çeşit turşularını müşterileri için büyük özenle hazırlayan Seyhan Usta 20 metrekarelik dükkanına büyük lezzetler sığdırmış.

El yapımı şalgamıyla damaklarda iz bırakıyor


ELVAN KONUK

24 yıldır Mersin'de el yapımı şalgamıyla fark yaratan Seyhan Şalgam'ın sahibi Seyhan Karataşoğlu, işe başlama öyküsünü okurlarımız için anlattı. Yokluk nedeniyle önce garsonluk ardından seyyar satıcılık yaptığını dile getiren 53 yaşındaki Karataşoğlu, hayat şartlarının kendisini bu sektöre ittiğini söyledi. 24 yıldır işini büyük bir özenle ve severek yaptığını belirten Karataşoğlu, “1999 yılında dükkanımızı açtık bu zamana kadar geldi. 20 metrekarelik dükkanımız içindeki ürünlerimizi Hanım evde yapar biz burada satarız. Bu yıllardır böyle” dedi.

İşlerinin büyük emek gerektirdiğini dile getiren Karataşoğlu, bu işte artık çırak yetişmediğini söyledi. Karataşoğlu, “Çok güzel bir iş, çok güzel bir Mersin lezzeti. İnsanlar, buraya geldikleri zaman inanın buradan Adana’ya şalgam götürüyorlar. Şalgam buranın bir kültürü ama bu kültürü artık fabrikalar aldı. Küçük yerler el yapımı yerler azaldı. Ama fabrikaların yaptıkları ürün el yapımı lezzetini tutmuyor. Biz burada şalgamın litresini 20 liraya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“ŞALGAMIN SOĞUKTA BEKLEMESİ, SOĞUK İÇİLMESİ GEREKİR”

 

Lezzetli şalgamın sırlarını veren Karataşoğlu, “Bizim kullandığımız şalgam turpu beyazdır şalgamın tadını verir. Siyah havuç rengini verir. Bulgur unu da septik dediğimiz değirmenden alırız onu mayayla yoğururuz ekşimesini o sağlar. Limon tuzu asla yoktur. İçine tuz da atarız. Onu bekletiriz mayalansın diye bu havada 25 gün bekler tam kıvamına gelir. Dinlendikten sonra evdeki fıçılardan alıp buradaki fıçılarımıza doldururuz. Fıçılarımız dolaplıdır. Şalgamın soğukta beklemesi gerekir. Vatandaşlardan tek ricam şudur, şalgamcıya geldiklerinde bana ‘dolaptan doldurun verin yenisini doldurun’ desinler. Hazır şalgam plastikte olmuyor camda bile olmuyor. Yenisini doldurup alabiliyorlarsa alsınlar alamıyorlarsa markette var oradan da alabilirler. Ama bizim buralara geldikleri zaman hemen tazesini doldurtsunlar. Şalgamdaki olay budur. Asla ben hazır şalgamı vermem hemen doldurur veririm. Önce bir tadına baktırırım beğenirse aynısını doldururum ve bu 99’dan beri böyledir. Asla değişmeyen bir prensibimiz bu” diye konuştu.

 

 

 

“ŞALGAM, ÇEŞİT ÇEŞİT TURŞU, ÇİLEK SUYU”

 

Şalgamın yanısıra turşu çeşitleri ve çilek suyu ile damaklarda iz bırakan lezzetler hazırlayan Karataşoğlu, “Bizim buranın çilek suyu meşhurdur.  Şalgam içmeyen müşteri çilek suyu içebiliyor. Çileği mevsiminde alıyoruz güzelce yıkayıp temizliyoruz. Şeffaf dolap poşetlerine koyuyoruz, dipfrizlerimizde mevcuttur. Hepsini şokluyoruz. Lazım oldukça çıkarıp çilek suyu yapıyoruz. Turşularımızda ise bu yörenin biberi ve lahana turşusu demirbaşımızdır. Bu biberi başka yerde bulamazsınız, yöreye özgüdür. Gelen ya biber turşusu ya lahana ya da karışık soruyor” şeklinde konuştu.

 

“ESNAFLIK ÇOK ÖNEMLİ, PARADAN ZİYADE İNSAN KAZANILMALI”

 

İşletmedeki başarılarını müşterilerle olan iyi diyaloga bağlayan Karataşoğlu, şu şekilde konuştu:

“Esnaflık da çok önemli, yaklaşım çok önemli, hizmet çok önemli. Yoksa kimse ayakta duramaz. Her şey para değil, parayı kazanıyorsun. Paradan ziyade insanı kazan. Bir insan bin taneyi getiriyor. Bir tane de bin taneyi götürüyor. O nedenle esnaflık çok önemli. İşletmede belki bir yerde hata yaparsın ama o hatanı kabullenmek zorundasın. Hemen o insanı da kazanmak zorundasın.

Hanım şalgamı hazırladıktan sonra akşam gider arabamı doldururum. Sabah saat 6.00’ da gelirim, akşam saat ’a 21.00’a kadar kalırız bu yıllardır böyle. İşine sahip çıkmazsan hiçbir şeye sahip olamazsın. Önemli olan ekmeğine sahip çıkmaktır. 24 yıldır işimiz de iyi müşterilerimiz de iyi. “

 


  El yapımı şalgamıyla damaklarda iz bırakıyor