“Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşıyor”

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak “Bir haneye giren ücret asgari ücretin 3’te 1’inden azsa o aile yoksuldur. Sosyal yardımlardan destek alması lazım. Yani bütün emekliler dilekçe verecekler, destek isteyecekler. Zaten emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yüzde 10’u da yoksulluk sınırında yaşıyor.  Emeklilerin bu ücretle insanca yaşaması mümkün değil” dedi.

“Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşıyor”


ELVAN KONUK


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak ile biraraya geldi. Emeklilerin derdini daha önce mecliste dile getirdiklerini hatırlatan Kış, “Maalesef böyle konuları torba yasa denilen bir şeyle gündeme getiriyorlar. Bunlar torbanın içine konulacak konular değil, bunlar etraflıca değerlendirilmesi gereken konular. Bunları dile getirdik. Yapılan yüzde 25 zammın neye göre yapıldığını, kök maaş denilen sistemin neye göre yapıldığını sorduk. Mersin ciddi anlamda göç aldı depremden dolayı, emekli sayımız da çok fazla gelenler içinde. Bu Mersin’de bütünü kapsayan bir sorun.  Ancak önemli olan maaşları artırmak değil, alım gücünü sağlamak. Yapmaları gereken emekliye yüzde 100 zammın ötesinde emeklinin alım gücünün sağlanması lazım. Siz bir taraftan emeklinin kök maaşına yüzde 25 yaparken diğer taraftan yüzde 80 zamlar geliyor” ifadelerini kullandı.

 

“GEÇİM DERDİ ÖYLE BİR NOKTAYA GELECEK Kİ AİLE İÇİ SORUNLARA NEDEN OLACAK”

 

Emeklilerin sorunlarının hem iktidar hem muhalif milletvekillerinin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Kış, şuanda bütçe açığını kapatmak için somut bir adım atılmayacağını öngördüğünü söyledi. Kış, “İnsanlar bir şekilde şuan geçimini sağlıyor ama daha farkına varmadılar. Geçim sorunu öyle bir noktaya gelecek ki toplumda ciddi sorunlara neden olacak, aile içinde ciddi sorun yaşanacak, geçinemeyen baba ne yapacak? Evladına yüklenecek. Evladın da durumu ortada çalışmıyor iş bulamıyor. 32 bin üyeniz var ama buna 32 bin olarak bakmamanız lazım. Emeklinin etrafında 100 binlik bir popülasyona hitap eden bir dernek burası. Bu 100 binin sorunlu yaşaması demek Mersin’de büyük bir sorunun ortaya çıkmasına neden olur” diye konuştu.

 

 

 

“MAAŞIN YÜZDE 12’Sİ EKMEĞE GİDİYOR”

 

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak ise seyyanen zam yapılması talebini yineledi. Maaşların arasında fiyat farkı olduğunu dile getiren Akbudak, “Maaşlara yüzde 50 zam yapıldığı zaman aradaki uçurum gittikçe açılıyor. Seyyanen zam yapılması lazım” ifadelerini kullandı. İktidarın emekli maaşlarına zam yapmamakla bütçeyi rahatlatmak yerine sıkıntıya gireceklerini savunan Akbudak, “Bir haneye giren ücret asgari ücretin 3’te 1’inden azsa o aile yoksuldur. Sosyal yardımlardan destek alması lazım. Yani bütün emekliler dilekçe verecekler, destek isteyecekler.

Zaten emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yüzde 10’u da yoksulluk sınırında yaşıyor.  Mersin’de yaşayan 4 kişilik bir ailede hepsi günde 1 ekmek yese 30 liradan aylık 900 lira yapıyor. 7 bin 500 lira maaşın yüzde 12’si sadece ekmeğe gitti. Emeklilerin bu ücretle insanca yaşaması mümkün değil” şeklinde konuştu.