Tiyatroyu ‘İslam düşmanlığı’ olarak yorumladılar | Güney Gazetesi Mersin

Tiyatroyu ‘İslam düşmanlığı’ olarak yorumladılar

Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu, Tarsus Belediyesi tarafından mahallelerde sergilenen tiyatro gösterimine ilişkin basın açıklaması yaptı. Aziz Nesinin eseri olan tiyatro gösterimin İslam’ı değerlere aykırı olduğunu ifade eden Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu adına konuşan Ahmet Ceylan, “İslam’ın sembollerinin tiyatro sahnesinde hafif meşrep karakterler tarafından temsil edilmesi elbette kasıtlı ve art niyetli bir İslam düşmanlığının tezahürüdür” dedi.

Tiyatroyu ‘İslam düşmanlığı’ olarak yorumladılar


MAYSA DERYAYEVA/ GUNAY GAFFAROVA

 

Geçtiğimiz hafta Tarsus Belediyesi tarafından ücretsiz olarak mahallelerde sergilenen tiyatro gösteriminin tartışmalarına Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu da katıldı. Aziz Nesinin yazarı olduğu ve Kültür Bakanlığı tarafından da repertuvarından bulunan tiyatro gösterimin ahlaka, İslam’a aykırı olduğunu ifade eden Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu adına konuşan Ahmet Ceylan, yetkililerden tiyatro oyununu kaldırmasını istedi.

Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu üyeleri tarafından basın açıklaması esnasında tedbir getirildi ve “İslam sahipsiz değildir”, “Uyuma değerlerine sahip çık” dövizi taşındı.

Azizi Nesin’in eseri olan “Azizname”den uyarlanan tiyatro gösterimi hakkında açıklamada bulunan Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu adına konuşan Ahmet Ceylan, “Geçtiğimiz günlerde, Tarsus Belediyemizin mahallelerde sergilemiş olduğu bir tiyatro oyununda zikredilen söz ve davranışlar, bizi biz yapan asli değerlerin sözde sanat ve fikir özgürlüğü kapsamında istihza edilmesinin kabulü mümkün değildir. Elbette kültürel faaliyetler Aziz Milletimizin zenginliğidir. Fakat sözde tiyatro oyununda İslam’ın en temel şiarlarından olan tesettürün, çarşafın gayri ahlaki diyaloglara konu edilmesini, İslam’ın sembollerinin tiyatro sahnesinde hafif meşrep karakterler tarafından temsil edilmesi elbette kasıtlı ve art niyetli bir İslam düşmanlığının tezahürüdür” diye konuştu.

Ceylan, gösterimin kaldırılması için yetkili kurum ve kuruluşlardan talep ederek konuşmasına şöyle devam etti;

“Sözde tiyatro Oyununda gösterilen İslami kıyafetlerin ve sembollerimizin istihza edildiği oyunun derhal gösterimden kaldırılmasını yetkili kamu kurum ve kuruluşlarından talep etmekteyiz. Bu talebimizi zikrederken kamu idaresinin kurumları arasında da ayrım yapmamaktayız. Bizler İslamın bizlere emrettiği adalet duygusunun gereği olarak yanlışı kim yaparsa yapsın yanlışın karşısında olduğumuzu doğru da kimden gelirse gelsin destekçisi olacağımızı beyan etmek istiyoruz. Bu doğrultu da tepkimizin ve taleplerimizin muhatapları sözde tiyatro oyunun sergilenmesine vesile olan bütün kurum ve kuruluşlardır.”

 

“MANEVİ MEKANLARIN YAKININDA ALKOLLÜ MEKAN OLMAMALI”

 

Tarsus Müftülüğünün karşısında alkol satışı yapan mekandan rahatsız olduklarını ve bunun yanlış olduğunu ifade eden Tarsus Eshab- ı Kehf Platformu adına konuşan Ahmet Ceylan, konuyu şiddetle kınadığını belirtti.

Manevi mekanların yakınlarında alkollü mekanların olmaması gerektiğine vurgulayan Ceylan, “Bu tür manevi mekanların civarlarında alkollü içecek satışının yapılması son derecede yanlıştır. Denetimlerin daha sık yapılarak gerekli tespitlerin neticesinde, milletimizin şikayet etmiş olduğu bu çirkin davranışın ortadan kalkmasıdır isteğimiz. Aziz Tarsuslular, İyilik nasıl bulaşıcı ise kötülüğün de bulaşıcı olması aynı orandadır. Bizler Tarsus halkı olarak Tarsus’umuzda yıllar öncesinde Hz. Danial A.s’nin kabrinin bulunduğu Makam Camii civarında onlarca meyhanenin olduğunu hatırlarız. Bu kötülük yuvalarının izleri hafızamızdan ve şehrimizden henüz silinmiş iken yine aynı mekanlarda alkollü içeceklerin satılmasını, sunulmasını şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu.