Devlet Tiyatroları kendi <br> oyununu tanıyamadı! | Güney Gazetesi Mersin

Devlet Tiyatroları kendi
oyununu tanıyamadı!

Tarsus Belediyesi ile valilik arasındaki tiyatro tartışmasına Shakespeare’ın da adı karıştı

Devlet Tiyatroları kendi <br> oyununu tanıyamadı!


ABİDİN YAĞMUR

 

Tarsus Belediyesi ile Mersin Valiliği arasındaki tiyatro tartışması Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün yazısıyla yeni bir boyut kazandı.

Mersin Valiliği, belediyenin organizasyonuyla sahnelenen oyun hakkında soruşturma açınca CHP’li belediye başkanı Haluk Bozdoğan, oyunun Aziz Nesin’in Azizname adlı oyunundan bir bölüm olduğunu, aynı replik ve kostümlerle Van Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından da sahnelendiğini açıklamıştı.

 

VALİLİK SORDU, DEVLET TİYATOLARI TOPU SHAKESPEARE’A ATTI

 

Bozdoğan, belediye meclisi toplantısında oyunun yayınlandığı kitabı, Van Devlet Tiyatrosunun oyunundan görüntüleri de gösterdi ancak Mersin Valiliği ikna olmadı. Valilik, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne bir yazı yazarak, söz konusu oyunu sahneleyip sahnelemediklerini sordu.

Valilik yazısında, Aziz Nesin’in Azizname eserinden söz edilmedi. “Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi” adını soran valiliğe Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden gelen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Tarsus Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte sahnelenen özel tiyatroya ait "Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi" adlı oyun, Devlet Tiyatroları sahnesinde oynanmamış ve repertuarımızda böyle bir oyun bulunmamaktadır. Konunun basına yansıdığı gibi Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzle bir ilgisi bulunmamakla birlikte sahnelenen oyun Shakespeare'in "Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası" adlı oyunun içeriği değiştirilerek sahnelenmiştir.”

 

TARSUS BELEDİYESİ: SHAKESPEARE’IN BÖYLE BİR OYUNU YOK

 

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün bu açıklaması üzerine Tarsus Belediyesinden yeni bir açıklama geldi. Belediyenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Soruşturmaya konu skeç İngiliz şair ve yazar William Shakespeare’e değil, Türk yazar Aziz Nesin’e aittir. Tarsus Belediye Meclisi’nde canlı yayında izletilen videoda da açıkça görülmektedir ki, 2006-2007 sezonunda Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen skeç, William Shakespeare’e değil Aziz Nesin’e aittir. Ayrıca, William Shakespeare’e ait “dinimizi aşağıladığı” iddia edilen, Petrol Kralı bir Arap Şeyhi’nin ve de karısının olduğu/buna benzer yahut uyarlanarak bu hale getirilmeye müsait hiçbir oyunu, epizodu, sahnesi ve perdesi bulunmamaktadır.”

 

DEVLET TİYATROLARI NEDEN AÇIKLAMA YAPMADI?

 

Tarsus Belediyesinin açıklamasında, “Eğer, dini değerlerin aşağılandığı iddia edilen ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunun ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecini Ankara ve Van Devlet Tiyatroları sahnelememişse, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kendi yapımları olan bu oyunları, kendi sanatçı, rejisör ve kadrolu sanatçılarının isimlerini Devlet Tiyatroları resmi sitesinden kaldırmalıdır. Sözü edilen kadrolar, afişler, görseller ve oynanan oyunun videoları Devlet Tiyatroları Resmi Web sitesinde dururken, Devlet Tiyatroları’nın “AZİZNAME 95 isimli oyunu sahneledik, içerisinde de dini aşağıladığı iddia edilen skeç bulunmaktadır” diyememesi, enteresandır. Bugün, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün ‘’Evet, bu skeci, Tarsus Belediyesi’nin sahnelediği tekstin birebir aynısını, elinde tespih olan Arap Şeyhi ve onun türbanlı karısı ile başından geçen ‘’müstehcen’’ hikayeleri hem Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 5 yıl hem de Van Devlet Tiyatrosu’nda yüzlerce kez sahneledik’’ diyememesi, Türk Tiyatrosu adına utanç vericidir” ifadelerine yer verildi.