Tabiat parkı mı düğün salonu mu? | Güney Gazetesi Mersin

Tabiat parkı mı düğün salonu mu?

Caretta carettaların üreme alanı olan Gümüşkum plajında çevre tahribatı devam ediyor. Plajdaki Kır Çiçeği Düğün Salonu’nun yarattığı gürültü ve ışık kaplumbağaları tehdit etmesiyle eleştiriliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Gümüşkum plajı ile ilgili belediyelerin yetkisi olmadığını vurgulayan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yaşanan süreçten söz etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazısına göre işletmenin ruhsatı kapsamında düğün yapılabileceğine dair bir hüküm bulunmadığını vurgulayan Tarhan buna rağmen bölgede düğünlerin yapılmaya devam ettiğini aktardı.

Tabiat parkı mı düğün salonu mu?


ELVAN KONUK


100. Yıl Tabiat Parkı, diğer adıyla Gümüşkum plajı Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında gündeme geldi.

 Zamanında Gümüşkum plajının işletmesi için belediye olarak ihaleye girdiklerini dile getiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 780 bin lirayla ihaleyi özel bir şirketin kazandığından söz etti.

Tarhan, “Burada ne Mezitli Belediyesi’nin ne Büyükşehir Belediyesinin uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Çünkü buranın planını yapan Bakanlık. Bakanlık bir plan hazırladı 5000’lik, 1000’lik ve bu planlara ne Sivil Toplum Kuruluşları, ne partiler ne de kişiler itiraz etti. Tek itiraz eden Mezitli Belediyesi oldu. Biz belediye olarak işyeri ve işletme ruhsatı vermedik. Bu şekliyle veremezdik, nereye işletme ruhsatı vereceğiz. Bunun üzerine Çevre Müdürlüğü’nden işyeri ve çalışma ruhsatı aldılar” dedi.

 

“BELEDİYE OLARAK DENETİM YETKİMİZ YOK”

 

İşyeri ruhsatının enteresan olduğunu söyleyen Tarhan, “378 metrekare kapalı alan, 221 dekar açık alan. Hangi alan açılacaksa fırın açılacaksa fırının ölçütlerine göre ruhsat verilir, düğün salonuysa düğün salonuna göre, lokantaysa lokantaya göre. Burada hiçbir şey yok, şu kadar kapalı, şu kadar açık alan. Bu arada Turizm Bakanlığı da turizm işletme belgesi veriyor. İhale şartnamesinde iki tane madde okuyacağım. Diyor ki bu sözleşme konusu alanda eğlence programı, her türlü konser, düğün, şenlik düzenlenebilir.  İlk anda 5 yıl diyor sözleşme ama bu 29 yıla kadar uzatabilir hükümleri var.

Yine Milli Parklar çok ilginç bir yazı yazıyor kendi bölge müdürlüğüne, biz oraya itiraz ettiğimiz zaman ‘Mezitli Belediyesi bu sözleşmeyi nereden ele geçirmiş” diyor. Mezitli belediyesi tarafından söz konusu alanda yapılan denetim için de bölge müdürlüğünden izin alınıp alınmadığı veya Mersin Şube Müdürlüğü’nün haberinin olup olmadığı soruluyor. Çünkü ‘burada her türlü yönetim ve denetim yetkisi bize aittir, Mezitli Belediyesi’nin bu sahada yönetim ve denetim yetkisi bulunmamaktadır’ deniliyor. Çok açık bir hüküm var biz buraya belediye olarak giremeyecekmişiz” ifadelerini kullandı.

Çevre Müdürlüğü de 2022 yılında işletmeye ruhsat verdiğini dile getiren Tarhan, “Bu arada tabi düğün yapılıyor. Bir konser etkinliği yapılmak istendi geçtiğimiz yıllarda biz buna mahalleliyle muhtarıyla karşı çıktık. O konser alanını engelledik, çünkü carettaların üreme dönemiydi. Carettaların da herkesin bildiği gibi gürültü ve ışıkta olmaması gerekiyor. Bunun tam karşılığı oysa düğün işletmeciliğidir. Hem gürültüsü var hem ışığı var burada. O çevredeki sitelerin şikâyet etmesi ayrı bir şey tabi onlar da bizi suçluyor” diye konuştu.

 

 

 

“MERKEZİ HÜKÜMETE LAF SÖYLEMEK BELEDİYELERE LAF SÖYLEMEKTEN DAHA MI ZOR?”

 

Orman Bakanlığı ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün belgelerini paylaşan Tarhan şu şekilde konuştu:

“En son 3 Ağustos’ta diyor ki Orman Bakanlığı açık alan etkinliklerinin yapılacağı alanlarla ilgili Mersin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün işyeri ve çalışma ruhsatı verilmiştir. 

Son olarak 7 Ağustos tarihli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazısında diyorlar ki ‘buraya işyeri çalışma ruhsatı verdik ama bu çalışma ruhsatı açık etkinlik alanı, çocuk oyun alanı, günübirlik piknik alanı ve rekreatif amaçlı günübirlik kullanımlar için olup, söz konusu ruhsat kapsamında düğün yapılabileceğine yönelik herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.’ İki bakanlık arasında gerçekten komik denecek bir şey var. Biz açık alanı mühürledik, tabi onlar diyor ki neyi mühürlüyorsunuz açık alanı. Savcılığa da mühüre rağmen düğün yapıldığı için açık alanda vereceğiz ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Son zamanlarda özellikle idarenin yaptığı uygulamaların büyük bölümüne yürütmeyi durdurma kararı geliyor.  Burada ne Mezitli Belediyesi’nin ne Büyükşehir Belediyesi’nin ne yetkisi var. Ama burada kimse ne Orman Bakanlığı’na ne Çevre Bakanlığı’na laf söylüyor. Anlamıyorum burada merkezi hükümete laf söylemek daha mı zor korkulacak bir şey de belediyelere laf söylemek mi kolay? Bunu merak ediyorum.”