Kiralık konut krizi öğrenciyi vuracak | Güney Gazetesi Mersin

Kiralık konut krizi öğrenciyi vuracak

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, büyük şehirlerde kiralık daire arayışı başladı. Ancak öğrencileri zorlu bir süreç bekliyor. Kiralık daire fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. Mersin’de 1-1 kiralık daire fiyatlarının 8-10 bin liradan başlayacağını dile getiren Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Sinan Canpolat, “7 bin 500 lira emekli ücretinin olduğu 11 bin 400 lira asgari ücretin olduğu bir dönemde çocuklarımızı okutmamız gerçekten çok zorlaştı. Bırakın çocuğumuzun eğitimdeki barınacağı evin kirasını temin etmeyi ebeveynleri kendi oturacağı evin kirasını temin etmekte zorlanıyorlar. Yani bu kış inanın çok zorlu ve çetin geçecek. Bu konu gerek Mersin’de gerek diğer illerde hızlı bir şekilde çözülmesi gereken bir konu” dedi.

Kiralık konut krizi öğrenciyi vuracak


ELVAN KONUK


Hem yurtdışından aldığı göç hem de 6 Şubat depremlerinin ardından en yoğun göçü almasıyla birlikte Mersin nüfusunda ciddi bir artış meydana geldi. Bu durum kiralık ve satılık dairelerde fahiş fiyat artışına neden olurken barınma sorununu da berabere getirdi. Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Sinan Canpolat, Mersin’deki kiralık ve satılık dairelerdeki son durumu değerlendirdi.

 

“YÜKSEK KONUT KREDİSİ VERİLMEMESİ SATIŞLARI DURDURDU”

 

Mersin’de daire satışında durgunluk yaşandığını vurgulayan Canpolat, “10 tane satılık varsa 3 tane alıcı var. Bunun sebeplerinden bir tanesi kira ücretlerinin çok yüksek olması. Pandemi ve 6 Şubat depremleriyle beraber ciddi anlamda bir fiyat artışı oldu. Bu da otomatik olarak Mersin ve Türkiye geneline yüzde 500’lere varan artışlara sebep oldu” dedi.

Fiyatların yüksek olmasının yanında bankaların verdiği kredi oranlarındaki düşüşe dikkat çeken Canpolat, “Çalışan bir çift maaşının birini evinin genel ihtiyaçlarına kullanırdı birini de bankadan çektiği kredinin taksitine yatırırdı. Ama şimdi öyle bir hal aldı ki bankalar 2 milyonluk daire için kredi başvurusunda daha önce 1 buçuk milyona yakınını kredi verirken yüzde 10’una yüzde 20’sine tekabül eden 200 bin lira 300 bin lira en fazla 500 bin lira gibi rakam veriyor. Kredili satışların durması nedeniyle piyasalarda ev satışı da azaldı” ifadelerini kullandı.

 

“KİRACILAR VE EV SAHİPLERİ ARASINDA ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR”

 

Mersin’de kiralık konutta da azalma olduğunu belirten Canpolat, mevcut kiracılar ve ev sahipleri arasında çatışmalar yaşandığından da söz etti. hem kiracıların hem de ev sahiplerinin haklılık payı olduğunu belirten Canpolat, “Kiracılar haklı olarak bundan bir yıl önce 2 bin 3 bin liraya ev tutmuş, bugün devlet de kira artışını 1 Temmuz 2023 ‘ten 1 Temmuz 2024’e kadar yüzde 25 artışlı hayata geçirdi. Bu oran ev sahiplerini tatmin etmedi. Çünkü insanların 2 milyonluk 3 milyonluk 4 milyonluk evi var, 15-20 bin lira kira getirisi olması gerekirken daha önce 2 bin liraya kiraladığı daireye yüzde 25 uyguladığı zaman 2 bin 500 gibi bir rakama tekabül ediyor. Bunu da ev sahipleri ister istemez kabul etmiyor. Doğal olarak kiracısının evinin oturduğu fiyat 2 bin 500 lira ama üst kattaki dairesi boşalıyor diğer mal sahibi orayı 15 bin liraya kiraya veriyor. Arada gerçekten ciddi bir uçurum oluyor. Bu da ev sahiplerini ister istemez kiracılarına yaptırım uygulamalarına ya da kiracı ev sahibi çatışmalarına neden oluyor. Bu da inanın Türkiye genelinde ölümlere varan sonuçlar doğurmaya başladı. Bu ciddi anlamda üzüntü duyduğumuz bir durum” diye konuştu.

 

“AİLELER KENDİ KİRASINI ÖDEMEKTE ZORLANIRKEN ÇOCUĞUNUN KİRASINI NASIL ÖDEYECEK?”

 

Okulların açılmasına az bir zaman kala üniversite öğrencilerin kiralık daire aramaya başladığını dile getiren Canpolat, şu şekilde konuştu:

“2023-2024 eğitim yılı başlayacak, öğrencilerimizi çok zorlu bir yıl bekliyor. Deyim yerindeyse şuan Mersin’de 1+1 evi bulmak çok zor. Bulduğunuz takdirde nereden bakarsanız en kötü 8-10 bin liradan aşağı 1+1 ev yok.

Talep edilip de aradığımız 2+1, 3+1 evler var, 2+1’ler 12-13 bin lira, 3+1’ler 15-20 bin lira, 4+1’ler 25-30 bin lira. Bugün 7 bin 500 lira emekli ücretinin olduğu 11 bin 400 lira asgari ücretin olduğu bir dönemde çocuklarımızı okutmamız gerçekten çok zorlaştı. Bırakın çocuğumuzun eğitimdeki barınacağı evin kirasını temin etmeyi ebeveynleri kendi oturacağı evin kirasını temin etmekte zorlanıyorlar. Yani bu kış inanın çok zorlu ve çetin geçecek. Bu konu gerek Mersin’de gerek diğer illerde hızlı bir şekilde çözülmesi gereken bir konu,10 bin- 15 bin liraları bugün 10 aileden 2’si verebilir. Peki 8 ailenin evladı çocuğu ne yapacak? Bunlar dışarıda mı kalacaklar? Barınma sorununu nasıl çözecekler? Bununla ilgili biz oda olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”