Çevre alarm veriyor | Güney Gazetesi Mersin

Çevre alarm veriyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube başkanı Dr. Sinan Can, çevre sorunlarıyla mücadele etmek için sürdürülebilir çevre yönetimi alanında adımların atılması gerektiğini söyledi. Can, “Son 50 yıl içinde çevre kirlilikleri önemli ölçüde artmıştır ve bu durum çevre konusuna olan ilgiyi hızla artırmıştır. Çevre sorunlarına karşı çözümler için sürdürülebilir çevre yönetimi alanında dünya genelinde ve ülkemizde kayda değer adımlar atılmaktadır” dedi.

Çevre alarm veriyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Günümüzün en büyük sorunlarının başında gelen çevre kirliliği hem insan hem doğada var olan tüm canlıların hayatına riske atıyor. Bilinçsiz atılan plastik atıkların doğada yok olması için neredeyse bin asır gerekiyor.

Çevre sorunları hakkında konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Çevre sorunları, sınır tanımayan bir niteliğe sahip olduğundan çevre yönetimi konusu küresel bir sorun haline gelmiştir. Son 50 yıl içinde çevre kirlilikleri önemli ölçüde artmıştır ve bu durum çevre konusuna olan ilgiyi hızla artırmıştır. Gelişen ve büyüyen dünyada doğa ve çevre faktörleri, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla birlikte çevre yönetimi konusunu tüm sektörlerin önemli bir ilgi alanı haline getirmiştir. Çevre sorunlarına karşı çözümler için sürdürülebilir çevre yönetimi alanında dünya genelinde ve ülkemizde kayda değer adımlar atılmakta ve önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Eğitim ve farkındalık çalışmaları bu alandaki en yaygın ve önemli adımlardan biridir” diye konuştu.

 

 

 

“ÇEVRE SORUNLARI VE EKOLOJİK PROBLEMLER ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

 

Can, son yıllarda çevre sorunları ve ekolojik problemler kent bileşenleri ve yönetimleri açısından önem arz eden konular arasında yer aldığını söyledi.

Çevre yönetimi akademik ve teknik bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Can, “Nitekim sürdürülebilir çevre yönetimi çalışmalarına önemli bir katkı sunabilecek bir örneği paylaşmakta fayda görüyorum. Mersin’de Tarsus Üniversitesi bünyesinde 12-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında TÜBİTAK 2237-A Sürdürülebilir Çevre ve Atık Yönetimi Eğitimi, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Özay koordinatörlüğünde düzenlendi ve başarılı bir şekilde tamamlandı. Başvurular arasından kriterlere uygun olarak seçilen 8 ayrı üniversitede eğitim gören 30 katılımcı, iki gün boyunca akademik ve teknik açıdan alanında uzman Çevre Mühendisleri meslektaşlarımızdan oluşan deneyimli bir eğitmen kadrosu tarafından sunulan iklim değişikliği ve atık yönetimi, çevresel sürdürülebilirlik ve birçok atık türüne ait detaylı yönetim süreçlerini içeren teorik eğitime katıldı. Eğitime katılan katılımcılar arasında farklı kentlerde yer alan üniversitelerin sosyal bilimler ve fen bilimler alanında çalışmalar yapan birçok yüksek lisans ve doktora araştırmacı da yer aldı. Özellikle katılımcıların kendi çalışma alanlarına yönelik ortaya koydukları sorunlara çözüm üretmeye yönelik sürdürülebilirlik ve çevre yönetimine ilişkin yaklaşımları ise verilen eğitimin ayrıca önem kazanmasına neden olmuştur” ifadelerini kullandı.