“Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü” | Güney Gazetesi Mersin

“Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kiracılar ve ev sahipleri arasında kira fiyatları nedeniyle yaşanan sorunların giderek şiddet olaylarına dönüştüğüne, cinayetlere kadar uzandığına dikkat çekerek “Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü. Ülkede ne kiracı hayatından memnun ne de ev sahibi. Hükümet izliyor. Sorunun çözüm adresi TBMM” dedi.

“Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü”


ABİDİN YAĞMUR


 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira artışı, evden çıkarma gibi sorunların son zamanlarda şiddet olaylarına dönüşmesi nedeniyle TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Derinleşen ekonomik kriz sebebiyle kira fiyatlarındaki önlenemeyen yükselişin ev sahipleri ile kiracıları karşı kaşıya getirdiğini ifade eden Kış, “Türkiye’de kötü giden ekonominin bedelini vatandaşlarımız artık canıyla ödemeye başladı. AKP’nin ekonomik soykırım politikası ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ortada ciddi bir denetimsizlik ve kontrolsüz fiyat artışları var. Derhal bunun önüne geçilmesi lazım” dedi.

 

MAHKEMELERDE KİRA DAVALARI ARTTI

 

Mahkemelerde kira davalarında ciddi artışlar olduğuna işaret eden Gülcan Kış, ev sahibi kiracı kavgası nedeniyle temmuz ayında 3, ağustos ayında 2 yurttaşın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Kış, “Yüksek enflasyon, konut kredilerine getirilen kısıtlamalar, 6 Şubat depremi sonrası yaşanan iç göç ve toplumsal gerilimi artıran düzensiz yoğun dış göçün yarattığı dengesizlik sonucu konut stokunun bulunmaması gibi birçok sebep kira fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Yapılan araştırmalara göre; şu anda en fazla kira artışı yüzde 1109 ile Antalya’da gerçekleşirken, onu yüzde 963 ile Mersin izlemektedir. Depremlerden sonra ve yabancılarında en fazla talep ettiği kent olması sebebiyle, Mersin’de kira artışları önlenemez bir yükseliştedir.  Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde, ortalama kira bedelleri asgari ücretin yüzde 79’unu aştığı ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“ZAMLAR EKONOMİK SOYKIRIMA DÖNÜŞTÜ”

 

Asgari ücretlilerin, emeklilerin, memurların bu fahiş fiyatlarla asla kiralarını ödeyemediklerini ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Kış, “Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü. Ülkede ne kiracı hayatından memnun ne de ev sahibi memnun. Hükümet izliyor. Sorunun çözüm adresi TBMM’dir. Hem kiracıların hem ev sahiplerinin haklarını koruyacak, anlaşmazlıkları ortadan kaldıracak, kiralardaki artışların sebebini ortaya çıkarak bir komisyon kurulmalı. Bunun için meclis araştırması açılmasını teklif ettim. Ekim ayında TBMM çalışmalarına başlar başlamaz bu konunun ele alınması gerekiyor. Hükümetin vatandaşın sırtına yüklediği zamlar ve vergiler artık bir ekonomik soykırıma dönüştü. Kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getiren bu sistemin derhal sona ermesi ve hükümetin bu konuda kalıcı bir çözüm geliştirmesi gerekiyor” dedi.

 


  “Kiracı ve ev sahibi kavgası toplumsal şiddete dönüştü”