Kamu emekçileri taleplerini yeniledi | Güney Gazetesi Mersin

Kamu emekçileri taleplerini yeniledi

KESK Mersin Şubeler Platformu, kamu emekçilerini ve emeklilerinin ilgilendiren 2024-2025 yılları toplu sözleşme taleplerinin görüşüleceği toplantından önce talepleri için alanlara indi. Özgür Çocuk Parkında yapılan açıklamada KESK Mersin Şubeler Platformu adında konuşan Mahmut Sümbül, “Taleplerimiz karşılamadığı takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakacağımızı buradan ilan ediyoruz”” dedi.

Kamu emekçileri taleplerini yeniledi


MAYSA DERYAYEVA

 

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesinin kamu emekçinin taleplerini yerine getirecek şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade eden KESK Mersin Şubeler Platformu adında konuşan Mahmut Sümbül, kamu çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırı üstüne çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti.

Hayat pahalılığı karşısında maaşların yetersiz olduğunu belirten Sümbül, konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7 bin 500 lira, diğer şehirlerde 5000 lira kira yardımı yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

 

 

“YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE MAAŞ TALEP EDİYORUZ”

 

Sümbül, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı;

“Gelir Vergisi matrahına esas tutarın yıllık yüzde 15’i geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, Gelir Vergisi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesini, Vergide adaletin sağlanmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, Servet Vergisi getirilmesini istiyoruz. Aylık 3.325 TL yemek yardımı verilmesini,  Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmesini istiyoruz. Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını, 1. dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini, mevcut emekli maaşlarının yoksulluk sınırı temel alınarak artırılmasını istiyoruz. Tüm kamu emekçilerine aylık 50 metre küp doğalgaz karşılığı üzerinden yakacak desteği verilmesini, hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanmasını, güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yasasının geri çekilmesini istiyoruz. Doğum öncesi 8, doğum sonrası 24 haftalık analık izni ve sonrasında 6’şar ay devredilemez ebeveyn izninin olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“TALEPLERİMİZ KARŞILAMADIĞI TAKDİRDE İŞ BIRAKACAĞIZ”

 

Taleplerinin karşılanmadığı takdirde üretimden gelen güçlerini kullanacakları ifade eden Sümbül, “14 Ağustos’ta iktidar sunduğumuz tekliflere karşı kendi teklifini masaya getirecek. Taleplerimizi karşılayacak bir yaklaşım ve teklif görürsek sürecin hızlanması için elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Çünkü var olma ve mücadele gerekçemiz çalışma yaşamında ve hayatın diğer alanlarında üyelerin ve tüm emekçilerin ekonomik, demokratik, sosyal, siyasal, kültürel, mesleki, hukuksal, özlük haklarını ve çıkarlarını korumak ve geliştirmektir. Ancak diğer TİS görüşmelerinde olduğu gibi bir kez daha TÜİK verileri esas alınarak sadece birkaç başlıkta önümüze bir teklif gelirse KESK olarak kabul etmeyeceğimizi ve 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakacağımızı buradan ilan ediyoruz” dedi.

 

“TALEPLERİMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

 

Kamu emekçisinin ve emeklisinin 6 dönemdir yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiğini belirten KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Taleplerimizi işyerlerimizden başlayarak irademizi ortaya koyduk. Taleplerimizi yeniden alanlarda haykırıyoruz. Kamu emekçileri olarak buradan hükümete sesleniyoruz. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar bizleri bugün ki koşullarda açlıkta, yoksullukta, sefalette eşitlemeye çalıştığınız politikalara karşı eşitlik ve özgür taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.