Sitelere çift fatura | Güney Gazetesi Mersin

Sitelere çift fatura

Mezitli’de gündelik hayatın rutini haline gelen elektrik kesintilerinin faturasını da vatandaş ödüyor. Elektrikler kesildiğinde sitelerde mazotla çalışan jeneratörler devreye gidiyor. Kesinti uzun sürerse litrelerce mazot harcanıyor. Mazot parası vatandaşın cebinden çıkıyor ama ayın sonunda Enerjisa, jeneratörden üretilen elektriğin parasını da vatandaştan alıyor. Site yönetimleri çifte fatura uygulamasına karşı mahkemeye gitmeye hazırlanıyor. 

Sitelere çift fatura


ABİDİN YAĞMUR


Yaklaşık 3 bin sitenin bulunduğu Mezitli’de birçok site, elektrik kesintileri nedeniyle kendi enerjilerini kendilerini üretmek zorunda kalıyor. Sitelerin hem mazot parası ödemek hem de elektrik dağıtım şirketine sarfiyat parası ödemek zorunda kalması tartışmaya neden oldu.

Mezitli Siteler Arası Dayanışa Derneği, elektrik dağıtım şirketi Enerjisa’ya, sitelerdeki jeneratörler için ayrı bir sayaç uygulamasına geçilmesi, geçmişte sitelerin jeneratör kullanımı üzerinden alınan sarf bedellerinin site yönetimlerine iade edilmesi çağrısında bulundu.

 

“İKİ ÜCRET ÖDÜYORUZ, ŞİRKETLER HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYOR”

 

Mezitli Siteler Arası Dayanışa Derneği Başkanı Vakkas Kılınç, enerji sektöründeki özelleştirmelerin, şirketlerin haksız kazanç sağlamasının önünü açtığını ileri sürdü.

Kılınç, “Enerjisa ile siteler arasında köprü görevi görmeye çalışan Mezitli Siteler Arası Dayanışma Derneğimiz çeşitli sitelerde yaptığı toplantılarda sitelerin yöneticileri kendilerinin enerji ürettiğini, bu enerji sayaca aktarıldığı zaman yeniden kendilerinden ücret alındığını söylediler. 3 binin üzerinde sitemizin olduğunu, 17 bine yakın apartmanın olduğunu düşünürsek Enerjisa’nın yarım saat, 1 saatlik kesinti süresi koyması gerekir. Sitelerin elektrik ürettiği yerlerde elektrik kesintisi uzun sürüyor ama sitelerin elektrik üretmediği yerlerde Enerjisa hemen elektriği veriyor. Kesintiler kentimizi önemi oranda etkiliyor. İki tane ücret ödüyoruz. Bir tanesinde mazot alıyoruz, ondan enerji üretiyoruz. Bu enerji, dağıtım şirketinin sayacından geçtiği için her site bir de Enerjisa’ya ödeme yapıyor. Bu iki ücretlendirmenin haksız olduğunu düşünüyoruz. Enerjisa kesintiye gittiği yerlere hemen enerji verse ne mazota para veririz ne de onlara haksız yere para veririz” dedi.

 

 

 

 

“SİTELERİN JENERATÖRLERİNE SAYAÇ TAKILMALI”

 

Kılınç, Enerjisa’nın sitelerde jeneratörlerle üretilen elektriği faturalandırmaya son vermesi, jeneratörlerin ürettiği enerjiyi satın alarak şebekeye aktarması ve ay sonunda mahsuplaşması, jeneratör çıkışına sayaç tesis edilmesi çağrısında bulundu.

 

4 SAATTE 4 BİN LİRALIK MAZOT HARCANDI

 

Mezitli Siteler Arası Dayanışa Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Çiftçi de “Yıllık bakım dedikleri uygulama ile 12 saat kadar kesinti yapılıyor. Bazen 6 ayda bir bu kesintiler oluyor. 12 saatte jeneratör bir depo mazot harcar. O da bugün 9 bin lira düzeyinde. Yeni yönetmeliklere göre sitelerde trafo zorunluluğu var. Trafo olmayan yerlerde ise sık sık kesintiler yaşanıyor. Çağrıdan sonra gelmeleri en az 1 saati buluyor. Bir sitemizde gece 3’te yaklaşık 4 saatlik kesintiye uğramış. Yönetici 4 saatte 4 bin liralık mazot harcamak zorunda kaldıklarını anlattı” ifadelerini kullandı.

 

“SİTE ÇALIŞANLARI SABAHA KADAR BEKLİYOR”

 

Mezitli Siteler Arası Dayanışa Derneği Yönetim Kurulu üyesi Alaatin Şuvak da “Sık kesintiler nedeniyle merkezi sistemde de hasarlar oluşuyor. Bizim sitemizde kesintiler nedeniyle kartlarımız yandı ve 24 bin lira ödemek zorunda kaldık. Kesinti olduğu zaman sitemizin çalışanı jeneratörü devreye alıyor. Şehir elektriği geldikten sonra jeneratörün devreden alınıp şehir elektriğinin devreye alınması lazım. Bunun için kesinti durumlarında çalışanlarımız sabaha kadar beklemek zorunda kalıyor” dedi.

 

 

 

Konu meclise taşındı

 

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, özel enerji şirketlerinin elektrik kesintilerinde jeneratör kullanan yurttaşlardan, ölçüm sayaç akımını bahane ederek tahsil ettiği haksız kazancı Meclis gündemine taşıdı.

Önergede; "Enerji şirketlerinin, elektrik kesintilerinin yaşandığı durumlarda site ve apartman sakinleri ile işyerleri sahiplerinin jeneratörle ürettikleri enerjinin ölçüm sayaçlarında işlenmesinden kaynaklı aldıkları ücretler olmaktadır. Mersin'de özel enerji şirketi, elektrikte kesintiye uğrattığı site, apartman ve işyerlerinde jeneratörlerin ürettiği ölçüm sayaçlarından akan enerji karşılığında da ücret almaktadır. Yurttaşlar, haksız kazanç olduğu açık olan bu durumdan son derece rahatsızlık yaşamaktadırlar. Bu durumda mazota ayrı ve üretilen enerjiye ayrı olmak üzere iki ücret ödeme durumunda bırakılmaktadırlar. Bu haksız kazanca karşı birçok site yönetimi ilgili mercilere itiraz dilekçelerini sunduklarını belirtse de yaşanılan mağduriyetleri giderici hiçbir adım atılmamıştır" ifadeleri yer aldı. 

 

 


  Sitelere çift fatura