Kamu emekçileri g(ö)reve gidecek | Güney Gazetesi Mersin

Kamu emekçileri g(ö)reve gidecek

Hükümetin memur ve memur emeklisine zam teklifi belli oldu. Teklife göre, 2024 yılının ilk altı ayı maaşlara yüzde 14, ikinci altı ayı için ise yüzde 9 oranında artış teklif edildi. Mersin KESK Şubeler Platformu ise verilen teklife karşı çarşamba günü greve gidecek.

Kamu emekçileri g(ö)reve gidecek


MAYSA DERYAYEVA

 

Yaklaşık 25 milyon kamu emekçilerini ve emeklilerini ilgilendiren 2024-2025 yılları toplu sözleşmesinde hükümetin teklifi belli oldu. 2024 yılının ilk altı ayı yüzde 14, ikinci altı ayı ise yüzde 9 oranında maaşlarda artış teklifi sunuldu. Hükümetin sunduğu bu teklifin hayat pahalılığı karşısında yetersiz olduğunu belirten Mersin KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Mahmut Sümbül, üretimden gelen güçlerini kullanarak greve gideceklerini ifade etti.

Sümbül, 1 Ağustos’ta başladıkları mücadele sonucu KESK’inde toplu sözleşme yer aldığını söyledi. Hükümet tarafından teklif edilen oranın kira fiyatlarını, temel ihtiyaçları karşılamadığını belirten Sümbül, teklifin bir an önce revize edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hükümet tarafından teklif edilen rakamının sürpriz olmadığını belirten Sümbül, “Hükümet yandaş sendikayla birlikte bir takvim oluşturdu. Normalde bu teklifi geçen haft5a vermesi gerekiyordu. Bu rakamın kamu emekçilerinin ve emeklilerinin taleplerini karşılamıyor. Ülkenin bütçesi rantçılara, sermayeye verilirken, emekçiler açlığa, yoksulluğa mahkum ediliyor.” dedi.

Yapacakları grevin bir uyarı niteliğinde olduğunu vurgulayan Sümbül, “Kamu emekçilerinin insanca yaşayabileceği bir demokratik iş ortamı ve ücreti gerçekleşmezse üretimden gelen gücümüzü kullanarak hükümeti uyaracağız. Beklentimizden maalesef fare doğurdu ve biz 16 Ağustos’ta tüm kamu emekçilerinin, sendikalı ve sendikasız olmak alanlarda olmaya ve sessiz kalmamaya davet ediyoruz. Yapacağımız grev gerçek anlamda grev olmamakla bir uyarıdır çünkü memurun grev hakkı yok. Biz bir taraftan iş bırakıp TÜİK’in bu sahte rakamlarıyla gerçeğin çok farklı olduğunu ve taleplerimizin 17 Ağustos’ta revize edilerek bir an önce karşılanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.