Yaylalara göç fiyatları uçurdu | Güney Gazetesi Mersin

Yaylalara göç fiyatları uçurdu

6 Şubat depremlerinin ardından insanlar yüksek katlı binalardaki evlerinin güvenirliğini sorgulamaya başladı. Deprem korkusunun hala devam ettiğini belirten Mersin Emlakçılar Odası Başkanı M. Sinan Canpolat, bu durumun yaylalara göçü hızlandırdığını söyledi. Canpolat, “Yaylara talep özellikle 6 Şubat’tan sonra her geçen gün katlanarak arttı, bu hem oraya olan talebi arttırdı hem de fiyatı arttırdı. Orada da aylık kiralık daire bulmakta zorlanıyoruz bulabildiklerimiz de 10-15 bin liradan başlıyor. Arsa metrekareleri 6 Şubat tarihinden önce 100 bin lira olan arsalar 1 milyon liraya kadar yükseldi” dedi.

Yaylalara göç fiyatları uçurdu


 

ELVAN KONUK 

Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Sinan Canpolat, Mersin’in yaylarına olan talebi değerlendirdi.

Deprem korkusunun hala devam ettiğini söyleyen Canpolat, “Çünkü hala tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu uzmanlar hala dile getiriyor. Artçı depremleri hala yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yine Adana’da bir deprem meydana geldi, o da bizi çok korkuttu. Yaylara talep özellikle 6 Şubat’tan sonra her geçen gün katlanarak arttı, bu hem oraya olan talebi arttırdı hem de fiyatı arttırdı. Orada da aylık kiralık daire bulmakta zorlanıyoruz, bulabildiklerimiz de 10-15 bin liradan başlıyor. Arsa metrekareleri 6 Şubat’tan önce 100 bin lira olan arsalar 1 milyon liraya kadar yükseldi. Şu an bir 400-500 metrekare bir arsa alıp ev yapayım diye düşünüldüğünde yaklaşık 2-3 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Arsa metrekareleri de çok büyük mü? Hayır. Bugün yayla evlerine bakın, arsası 300-400 metrekaredir, üzerinde bir yapı vardır 3-4 milyon liradan aşağı para istenmiyor. Arsa fiyatlarımızda da durum aynı.  En düşük arsaların metrekaresi 2-3 bin liradan başlıyor. Şehirden yaylaya bir göç başladı ama orada da rakamlar gerçekten korkunç boyutlara ulaştı” ifadelerini kullandı.

“KONUT KRİZİ DEVAM EDERSE KAVGALAR ARTACAK”

 

Mersin’deki durumun Türkiye’nin genelinde de yaşandığını vurgulayan Canpolat, “Bu iş böyle devam ederse bugün ev sahibi kiracı kavgaları çığ gibi büyüyecek. Şuan mevcut oturan kiracılarımızın geceleri uykularını kaçıran belki kabuslar görmesine neden olan daha da yüksek kira fiyatları gündeme gelecek. Dairelerinin lansmanını yapan müteahhit firmalar projelerinin tanıtımını yaparken ‘aylık 70 bin kira garantili’ ifadesini kullanıyor. Şöyle düşünüyor insan 70 bin lira kira bunu bir ailenin karşılayabilmesi için herhalde bir 4-5 çalışanın olması lazım ve o çalışanların bütün maaşlarını biriktirip sadece bunu kiraya aktarmaları gerekir ki yeme içmeleri noktasında da diğer yakınlarından destek alacaklar. Topyekün bir aileyi değil aileleri bağlayan büyük bir sorun yumağıyla karşı karşıyayız. Eğer yerel hükümetler merkezi hükümetler kira artışlarıyla ilgili, fiyatlarla ilgili acil çözümler bulamazlar ise bizi bu yıldan sonraki yıllarda çok büyük sosyal, politik, toplumsal uzlaşının olmayacağı, sıkıntılar yaşayacağımız kötü günler bekliyor. Çok karamsar olmak istemiyorum ama işin bilincine vararak biran çözüm noktasında çaba sarfetmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.