Eğitimde tersine göç | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimde tersine göç

Özel eğitimde fiyatların katlanmasıyla veliler çareyi devlet okulunda arıyor

Eğitimde tersine göç


MAYSA DERYAYEVA

Resmi Gazete yayınlanan karara göre, özel okullardaki ücret zammı Milli Eğitim Bakanlığının belirleyeceği zam yüzdesine göre olacak. Ancak zam enflasyona göre hesaplandığı için özel okulların ortalama yıllık ücreti 250-300 bin lirayı buluyor. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, akaryakıta gelen zamlardan sonra bazı özel okulların servis ücretini ayrı ücret olarak talep ettiğini belirtti. Bunun dışında özel okullarda yemek ücreti, kırtasiye ücretlerinin de yüksek olduğunu söyleyen Sümbül, “Son zamlarla ekonomik sıkıntı yaşayan velilerin yükü daha da arttı. Veliler çocuklarını özel okuldan devlet okuluna kayıt yaptırmaya başladı” dedi.

Özel okullarda uygulayacağı zamda eski sisteme geçildi fakat alınan bu karar göre zam oranı enflasyona göre belirlenecek. Yüksek enflasyondan ötürü özel okulların fiyatı bir önceki yıllara göre iki katına çıktı. Özel okulların uyguladığı yüksek zamlardan dolayı veliler kara kara düşünüyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, son 20 yılda devlet okullarının ve devlet okulunda çalışan öğretmenlerin itibarsızlaştırılarak özel okullarının önü açıldığını söyledi.

Pandemi döneminde eğitimin dibe vurduğunu ve velilerin o dönem çocuklarını özel okullara kayıt yaptırıldığını ifade eden Sümbül, “Özel okulların çoğu eğitimci olmayan kişilerin sahipliğinde açılan okullar olup, olaylara kar amacıyla yaklaşıyorlar. Böyle olunca da özel okulları ticarethane, rant kapısı olarak görüyorlar. Özel okullara göre, veliler ve öğrenciler bir müşteri. Bu durumda da en çok kar edebilecek konumda ve pozisyonları da buna göre güçlendiriyorlar” diye konuştu.

 

“SON ZAMLARLA VELİLERİN YÜKÜ İKİYE KATLANDI”

 

Özel okulların bazılarının okul servis ücretini ve yemek ücretini ayrı ücret olarak talep ettiğine dikkat çeken Sümbül, “Son zamlardan sonra insanların alım gücü düşünce özel okullarda biraz problemler yaşanmaya başladı. Özel okullarda kayıtlarda problemler yaşanıyor. Özellikle akaryakıta gelen zamla birlikte okul servislerinde, yemek ücretlerinde, kitap malzemelerinde fiyatı katlamasıyla velilere sıkıntı yaşıyor. Bu gerçekten özel eğitimin kendisi büyük bir problemken, çocuklarını özel okula götürmek zorunda kalan, onlar için iyi bir gelecek planlayan velilerde bu nokta çok büyük yük altına girdi. Özel okul sahipleri, özel okulda çalışan öğretmenlere çok düşük ücret verirken, göstermelik notlarla özel okulları cazibe haline getirilmeye çalışırken, hakkıyla not veren eğitim emekçilerini kapı önüne bırakırken, özel okul servisine ve diğer giderlere zam yaparak velilerin yükünü arttırdılar” şeklinde konuştu.

 

“ÖZEL OKULLARDAN DEVLET OKULLARINA GEÇİÇ OLUYOR”

 

Bu ekonomik koşullarda dolayı aileler çocuklarını özel okuldan devlet okuluna kayıt yaptırdığını söyledi.

Sümbül, özel okuldan gelen öğrencinin devlet okuluna alışma süresinin uzun sürdürdüğünü belirterek, “Çocukların devlet okullarına kayıt edilmesi biz öğretmenler tarafından sevindirici ama imkansızlık nedeniyle öğrencinin devlet okuluna geldiğinde yaşayacağı uyumsuzluğu düşünüldüğünde çocuğun adapte süreci uzayabiliyor. Bu doğal olarak biz eğitim emekçilerine de yansıyor. Öğrenciyle ve veliyle iletişim kurmakta, öğrencini anlama ve onu geliştirmede daha büyük problemler yaşayabiliyoruz. Çözüm özel okullarda değil, biz Eğitim Sen olarak ana dilde, bilimsel, laik eğitim sistemi savunuyoruz. Bu bakımından özel okulların bu uygulamaları velileri ve öğrencileri gönül rahatlığıyla okula gidememesine sebep oluyor çünkü öğrenci evde bunlara tanık oluyor. Bu durum öğrencinin verimini düşürüyor ” dedi.