Mersin’den Akbelen direnişine destek | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’den Akbelen direnişine destek

Muğla Akbelen Ormanındaki ağaç katliamına karşı başlatılan direnişe Mersin’deki STK’lar da sessiz kalmadı.  Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYYD), Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKD) ve Eğitim-İş Mersin üyeleri rant uğruna bir ormanın yok edildiğine dikkat çekti.

Mersin’den Akbelen direnişine destek


İLKAY ADALIOĞLU

 

Mersin’de STK’lar Akbelen direnişine destek vermek için bir araya geldi. STK’lar adına konuşan Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı YakupTekin, “Doğanın yıkımına ve doğayla iç içe yaşayan halkın yaşam alanlarını yok etmeye yönelik bu girişimlerime karşıyız” dedi.

Rant uğruna bir ormanın daha yok edilmeye çalışıldığını belirten Tekin, “Bu yağmacı, talancı, kişisel zenginleşmeyi doğanın dengelerinin ve halkın refahının üzerinde gören anlayış bugün Akbelen Ormanı’nı yok etmeye çalışıyor. Akbelen Ormanı'nda ağaçlar jandarma eşliğinde kesilmeye devam ediyor. İktidar ormanı değil kömür madenini genişletsin diye Limak ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK (YENİKÖY – KEMERKÖY) Enerji’yi koruyor. İktidarın ve sermayenin rant sistemine karşı doğasını korumak için 2 yıldır direnen köylülere ve yaşam savunucularına ise hukuksuz bir şekilde jop, biber gazı ve TOMA’larla orantısız güç uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“AKBELEN ORMANI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

 

Tekin, tüm dünyanın iklim değişikliği mücadelesinde termik santrallerin kapatılması yönünde olmasına rağmen Türkiye’de kömür “yağma-talan” politikasının temel direklerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Diğer ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçtiğine dikkat çeken Tekin, “AKP’nin “yerli-milli” enerji politikası kömüre dayanmaktadır. Açılan santraller için kredi veren yurt dışı kuruluşlar teminat olarak kömürlü santraller yapıyor ve bir engelle karşılaşmıyor. Sonuç olarak da toplumuyla ve doğasıyla hiçe sayılan bir ülke ve zenginleşen iktidar yanlısı enerji şirketleri oluyor.  Oysa ki Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, YK Eneriji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerinin toplam kurulu gücü 1100 megavat, yani Türkiye’nin enerjisinin sadece yüzde 1'ini üretiyor. Yüzde 1 için, yüz yıllık zeytin ve çam ağaçları, birçok canlının yaşam alanı, arkeolojik sit alanı içindeki binlerce yıllık kültür mirasımız yok ediliyor.  Akbelen’de, Jandarma sert, ağaçlar ölü, rant korkunç. Doğanın yıkımına ve doğayla iç içe yaşayan halkın yaşam alanlarını yok etmeye yönelik bu girişimlerin bir başka amacı köylerde hayat süren yüz binleri, şehirlerde üç kuruşa çalışacak köleler haline getirmek. Ve bu yöntemle insansızlaştırılan kırsal alanlardaki rantı şirketlerin tekeline teslim etmek” diye konuştu.