ORMANCI İBRAHİM’İN ADINI ÇEŞMEDEN SİLDİLER | Güney Gazetesi Mersin

ORMANCI İBRAHİM’İN ADINI ÇEŞMEDEN SİLDİLER

ORMANCI İBRAHİM’İN ADINI ÇEŞMEDEN SİLDİLER


ABİDİN YAĞMUR

 

Dr. Özkan Özdemir, 2013 yılında merhum babası Ormancı İbrahim Özdemir anısına bir hayrat çeşmesi yaptırdı. O çeşmeden geçtiğimiz aylarda Ormancı İbrahim Özdemir ismi silindi, çeşmenin kaidesine şehit uzman çavuş Gökhan Kılınç’ın adının yazıldığı mermer monte edildi. Bu değişikliği kimin yaptığı bilinmiyor. Dr. Özkan Özdemir, “En azından nezaketen bizi arayabilirlerdi. Ne de olsa kimse şehidin adına karşı çıkmaz düşüncesiyle ben yaptım oldu mantığını doğru bulmuyorum” dedi.


Mersin’de uzun yıllar hekimlik yapan Özkan Özdemir, 2012 yılında yaşamını kaybeden babası emekli orman muhafaza memuru İbrahim Özdemir adına, ilk görev yeri olan Mut ilçesi Gencali köyü sınırları içinde bir çeşme ve hayvanların faydalanması için de bir yalak yaptırdı. 


Mermer malzemeden yapılan ve kaidesinde Ormancı İbrahim Özdemir hayratıdır ifadeleri bulunan çeşme 2013 yılından bu yana yöreden geçen yolculara, yörede hayvan otlatan çobanlara hizmet verdi.

 

ORMANCI İBRAHİM’İN ADI SİLİNDİ

 

Ancak geçtiğimiz aylarda çeşmenin kaide kısmında bazı değişiklikler oldu. Çeşmeden Ormancı İbrahim Özdemir ifadesi silindi. “Çiğnense cihan çiğnetmem yurdumu diyerek geri dönmeyenler vardır. Şehit Piyade Uzman Çavuş Gökhan Kılınç” ifadelerinin ve Türk bayrağının yer aldığı farklı bir mermer türünden yapılmış kaide de eski kaidenin üzerine yapıştırıldı.


Babasının adının çeşmeden silindiğinden, onun yerine 2020 yılında Irak’ta şehit Gökhan Kılınç’ın adının verildiğinden yörede yaşayanların bildirmesiyle haberdar olan Özkan Özdemir, kendi çabasıyla, kendi maddi gücüyle yaptırdığı çeşmeden babasının adının silinmesini üzüntü ve kırgınlıkla karşıladığını söyledi.

 

“ANISI YAŞASIN DİYE ÇEŞME YAPTIRDIM”

 

Merhum ormancı İbrahim Özdemir’in nüfus kayıtlarına göre 1923 doğumlu olduğunu söyleyen Özdemir, “Cumhuriyet’in kuruluşu ile doğdu. 91 yaşında iken 29 Ekim 2012 yılında öldü. Cumhuriyet ile doğdu, cumhuriyetin yıl dönümünde öldü. Katıksız cumhuriyet çocuğuydu.  Cumhuriyet aşığıydı. Sartavul yaylasından Mut’a giderken sola köy yollarına saptığınız zaman ilk görev yaptığı köylere ulaşırsınız. Gençali’nin yaylası Ulama bölgesinde, onun anısına bir çeşme yaptırdım. Burası Gençali, Burunköy, Dağpazarı, Kavaközü, Elmapınarı, Demirkapı, Güme köylerinin yol sapağı olup, onun görev yaptığı köylere gider. Onun ayak izlerinin olduğu yörelerdir.   Lakabı “Ormancı İbrahim” veya “Ermenekli Ormancı” diye bilinirdi. Anısı yaşasın diye bir çeşme, önüne de hayvanlar su içebilsin diye uzun bir yalak yaptırdım. Gelen geçen su içsin, ruhuna dua okusun istedim. Kendisinin isteği, özlemiydi. Onun memnun olacağı en büyük hatıraydı. Dağın başına usta götürmek zordu. Mut’tan bir ustayı ikna ederek taşıttık malzemeleri. Çeşmeyi o şartlar altında yaptırdık” dedi.

 

 

 

“BAŞIMA BÖYLE BİR ŞEY GELEBİLECEĞİ AKLIMA GELMEDİĞİ İÇİN RESMİ EVRAK ALMADIM”

 

Çeşmenin olduğu bölgenin Orman Müdürlüğü sınırları içinde olduğunu, çeşmeyi yaptırırken hem Orman Müdürlüğüne hem Gençali Köyü muhtarlığına sözlü olarak bilgi verdiğini anlatan Özdemir, “Günün birinde babamın adının silinebileceği hiç aklıma gelmedi. O nedenle resmi bir evrakla kayıt altına almadım. Sözlü olarak orman işletmesine, muhtarlığa bilgi verdim. Çeşmenin yapıldığı yerde çok eskiden bir çeşme varmış. Ama zaman içinde yıkılmış. Hiç izi yoktu. Sadece su kaynağı vardı. Buna rağmen o ilk çeşmeyi yapan aileyi buldum, buraya babamın adına yeni bir çeşme yapacağımızı söyledim. Çok mutlu oldular. Çeşmeyi yörenin hizmetine verdik. Uzun süredir gitmemiştim. Geçtiğimiz günlerde beni haberdar ettiler. Babamın adını silinmiş, onun yerine bir başka mermer monte edilmiş. En azından nezaketen bizi arayabilirlerdi. Bize bilgi verebilirlerdi, ikna etmeye çalışabilirlerdi. Bunların hiçbiri olmadı” ifadelerini kullandı.

 

“ORMANLARA AŞIK BİR İNSANIN KEMİKLERİNİ SIZLATTINIZ”

 

Orman Müdürlüğü, Mut Belediyesi ve muhtarlığın bu işlemden haberdar olup olmadığının belirlenmesi için bu kurumlara dilekçe ile başvuracağını söyleyen Özdemir, “Ne de olsa kimse şehidin adına karşı çıkmaz düşüncesiyle ben yaptım oldu mantığını doğru bulmuyorum. Babamın vasiyetini yok saydıkları için karşıyım. İsmini çıkartıp şehidin ismini verdikleri için karşıyım. Ölünün hatırasına saygı göstermedikleri, vasiyetine hürmet etmedikleri, hatıratını yok saydıkları için karşıyım. Ormancı İbrahim Özdemir’in bu köylerde izi var. Herkes ondan korkardı ama onun dürüstlüğüne kimse bir şey diyemezdi. 30 yıl börtü böceği ve ormanları korudu. Köylünün getirdiği bir yoğurt, yumurtayı rüşvettir diye geri çevirirdi.  Biliniz ki vasiyeti olan, ormanlara aşık bir insanın kemiklerini sızlattınız” ifadelerini kullandı.