Fahiş kira artışları esnafın belini büktü | Güney Gazetesi Mersin

Fahiş kira artışları esnafın belini büktü

Mersin’deki emlak krizinden esnaf da nasibini aldı. Dükkân kiralarında yüzde 500’leri bulan artış olduğunu vurgulayan Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, esnaf ve mülk sahipleri arasında tahliye davalarının arttığına dikkat çekti.

Fahiş kira artışları esnafın belini büktü


 

ELVAN KONUK


Kiralık ve satılık konutlardaki fahiş fiyat artışlarından sonra dükkan sahipleri de kiralarına zam yaptı. Mersin’de zincir marketler karşısında ayakta kalmaya çalışan küçük esnaf kira artışlarından sonra çaresiz kaldı. 

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, Mersin’de birçok esnafın mülk sahibiyle sorun yaşadığını ve tahliye davalarının arttığını söyledi. Devletin fahiş kira artışlarına bir yaptırım uygulaması gerektiğini belirten Turan,  “Aylık kirası 4 bin lira olan bir esnafın bir yılı dolduğu için bir anda 14 bin liraya yükseltildi. Kiralarda yüzde 300-400-500’e varan artışlar oldu” dedi.

Turan, elektrik faturaları altında ezilen esnafın BAĞ-KUR’larını bile ödemekte zorlandığını şimdi de yüksek kiralarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Turan, “Yılı dolmadan dükkan kirasını artırmak isteyen mülk sahipleri var. Kira düzenlemesi yapılması lazım. Yasal olarak iş yeri sahipleri ile karşı karşıya geliyoruz. Kendimizi savunamıyoruz. Üyelerimizden tahliye davası açılanlar var. Küçük esnaf çok zor durumda. Esnaf bakkal marketler aynı zamanda mahallenin bir sosyal dokusu. Bu meslek grubu unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girmesin, yetkililere çağrımızdır. Yoksa bu meslek yok olacak” ifadelerini kullandı. Turan, ayrıca zincir marketlerin haftada bir gün kapalı olmasını öngören bir düzenleme yapılması yönünde hükümete çağrıda bulundu.

“ESNAFA VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

 

SSK’lı ile BAĞ-KUR’luların emekli olabilmesi için gerekli prim şartı arasında 4 bin güne varan fark bulunuyor. Yaş haddinden emeklilikte dahi fark bin 800 güne ulaşıyor. Seçimlerden önce verilen SSK ve BAĞ-KUR’un eşitlenmesi sözünün hala giderilmediğine de dikkat çeken Turan, bu farkın kaldırılmasını ve sosyal güvenlikte eşitliğin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Esnaf 10 yıl fazla prim ödeyecek hem geç emekli olacak hem de geç maaş alacak. Bu esnafa yapılan büyük bir haksızlık bunun da giderilmesi lazım” şeklinde konuştu.