Akademisyenin mini anketinden istifa çağrısı çıktı | Güney Gazetesi Mersin

Akademisyenin mini anketinden istifa çağrısı çıktı

Son 2 seçimde CHP’den Mersin milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Erkan Aktaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi konulu bir anket çalışması yaptı. Çoğunluğu CHP seçmeni 325 kişinin katıldığı ankete göre, son seçimlerde CHP’ye oy verenlerin yüzde 69’u Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiği yönünde görüş belirtti. Erkan Aktaş, “Yaklaşan yerel yönetimler öncesi CHP tabanında ciddi bir oranda lider tartışması olduğu görülmektedir. Tüzük Kurultayı ya da olası bir genel kurulda ciddi adımlar atılmadığında gelecek yerel seçimlerde CHP’nin büyük bir hezeyan yaşama olasılığı büyük gözüküyor” diyor.

Akademisyenin mini anketinden istifa çağrısı çıktı


 

ABİDİN YAĞMUR


2018 ve 2023 seçimlerinde CHP’den Mersin milletvekili aday adayı olan Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu etrafında dönen “istifa ve değişim” tartışmalarıyla ilgili olarak bir anket çalışması yaptı.

 

KATILIMCILARIN BÜYÜK KISMI CHP’YE OY VERENLER ARASINDAN SEÇİLDİ

 

Aktaş’ın “bilimsel bir örneklem yöntemine göre hazırlanmadı” dediği ankete büyük çoğunluğu akademisyenin kendi çevresinden ve parti çevresinden olan, sol partilere ve CHP’ye oy verme eğilimi olan 325 kişi katıldı.

Katılımcılardan yüzde 77’si son seçimlerde CHP’ye oy verdiğini söylerken yüzde 7’si Yeşil Sol Parti’ye, yüzde 6’sı TİP’e, yüzde 3’ü İyi Partiye, yüzde 2’si AKP’ye, yüzde 3’ü diğer partilere oy verdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’na oy verdiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 93 oldu.

Aynı gruba “Sizce Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi” diye sorulduğunda yüzde 70 oranında “evet”, yüzde 19 oranında “hayır”, yüzde 3 oranında “fikrim yok” yanıtı verildi.

CHP’LİLERİN YÜZDE 69’U İSTİFA ETMELİ DEDİ

 

Erkan Aktaş, “İYİ Partililerin yüzde 89’u, TİP’lilerin yüzde 81’i, Yeşil Solun yüzde 70’i ve CHP’lilerin yüzde 69’u Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini söylüyor. Bu oran AKP’lilerde yüzde 29’a geriliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesini en az isteyenlerin AKP’liler olması da manidar bir sonuç. Metropoll Araştırma şirketinin 8-10 Haziran 2023 tarihleri arasında toplam 2113 kişi ile yaptığı ankette, Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesini isteyenlerin oranı yüzde 61 olarak yer aldı. Bizim ankette ise bu oran yüzde 70 olarak bulundu. Metropoll Araştırma sonuçları, benim araştırma sonuçlarımla örtüşmektedir” dedi.

 

“OY ORANI YÜZDE 15’E GERİLEYEBİLİR”

 

Katılımcılardan yüzde 49’unun Kılıçdaroğlu istifa etmezse CHP’ye oy vermeye devam ederim dediğini belirten Aktaş, katılımcıların yüzde 20’sinin “Başka partiye oy veririm”, yüzde 14’ünün “oy kullanmam”, yüzde 14’ünün de “kararsızım” yanıtı verdiğini söyledi.

Aktaş, “Yani CHP oyları yüzde 25’lerden yüzde 15’lere gerileme olasılığı ortaya çıkıyor. Yaklaşan yerel yönetimler öncesi CHP tabanında ciddi bir oranda lider tartışması olduğu görülmektedir. Tüzük Kurultayı ya da olası bir genel kurulda ciddi adımlar atılmadığında gelecek yerel seçimlerde CHP’nin büyük bir hezeyan yaşama olasılığı büyük gözüküyor.  Bu durumda ne yapmalı? Çok demokratik bir tüzük oluşturmak ilk adım olmalı, genel kurultaya gidilerek yeni bir lider olasılığının önü biran önce açılmalı. Bu şekilde seçime gidilip kazanılan belediyelerin bir kısmı kaybedildiğinde bu ülkede tükenmeye yüz tutmuş umutları daha da yok edecektir. Mevcutta değişim isteyen kişilerin ise mevcut delege sistemi karşısında sessiz kalıp, politik bir tercih yapmaları da bir o kadar hatalı bir durumdur. Çünkü kaybedilecek bir seçim enkazında hafif tonda değişim isteyen kişilerin olacağını düşüyorum” ifadelerini kullandı.