ELVAN KONUK
Son günlerde kent genelinde sıkça yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi açıklama yaptı. Kamuoyunu bilgilendirmek için kesintilerle ilgili nedenlere değinen EMO Mersin Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alkan Alkaya, Toroslar EDAŞ ve TEİAŞ’ın verilerini paylaştı.
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayına oranla tüketimin en çok arttığı illerin başında yüzde 40 oranıyla Mersin’in geldiğini söyleyen Alkaya, “İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan aşırı sıcaklar nedeni ile Mesken ve Ticarethane tüketimleri iklimlendirme araçlarının fazla kullanıldığı ve bu durumun elektrik tüketimlerini arttırdığı bilinen bir gerçektir. Aynı zamanda 6 Şubat günü yaşanan deprem felaketi nedeni ile çevre illerden Resmî kurumların açıkladığı rakamlara göre 400 bin civarında insanımız kentimize gelmiştir. Öncesinde ise Suriye Savaşı ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeni ile zaten göç alan bir durumda olduğumuzu hatırlamak gerekir. Kent nüfusunda yaşanan artış ve Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları Elektrik tüketimini arttırmakta ve sonuç olarak arızaların yaşanmasına neden olmaktadır. Görevli Dağıtım Şirketi (Enerjisa) mevzuat çerçevesinde yatırımlar yapmaya devam etse bile sonuç olarak kent hayatını olumsuz etkileyen bir tablo ile karşılaşmaktayız” ifadelerini kullandı.
Yaşanan sorunları tek başına beceriksizlik veya yatırım yapılmaması gibi bir durumla açıklamanın yetersiz olacağını belirten Alkaya, “Elektrik Enerjisi talepleri karşılayacak şekilde depolanamadığı için dağıtımında arz-talep dengesinin anlık sağlanması gerekir. Bir Dağıtım şebekesinde arz edilen enerji miktarının üzerinde talep varsa kesintilerin olması kaçınılmazdır. Aynı zamanda alt yapı, arz edilen enerji miktarını taşıyamazsa arızaların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Dağıtım Altyapısı aşırı sıcaklar, kış dönemlerinde oluşabilecek aşırı yağışlar göz önüne alınarak tasarlanmamış ise, gerekli yatırımlar yapılmamış ise arızaların olması kaçınılmazdır. İmar planları yapılırken veya sanayi bölgeleri açılırken enerji dağıtım altyapısı paralel bir şekilde planlanmaz ve bu durumlara göre altyapılar hazır hale getirilmez ise, acil durumlarda oluşacak talep artışları öngörülmez ise sorunların yaşanması kaçınılmazdır” diye konuştu.