ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (MESKİ) Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Mersin’de kuraklığa ve yoğun göçe bağlı olarak su kaynaklarında azalma yaşandığını, yaz boyunca yaptıkları takviye ve kapasite artırımı çalışmalarıyla birçok bölgenin su sorununu geçici olarak çözdüklerini söyledi. Korkmaz, Mersin’in içme suyu sorunu yaşamaması için DSİ’nin baraj projelerinin sisteme entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.
“3 AYDA GÖZLENEN TÜKETİM ARTIŞI 327 BİN KİŞİNİN SU İHTİYACINA EŞ DEĞER”
MESKİ’nin, İstanbul’un yüzölçümünün 2.5 katı büyüklükte bir alana yayılan 943 bin 850 aboneye hizmet verdiğini belirten Korkmaz, 806 mahallede 1398 içme suyu tesisi, 581 içme suyu kuyusu ve 26 atıksu arıtma tesisini işlettiklerini vurguladı.
Mersin’in önce Suriye’den, ardından Rusya-Ukrayna bölgesinden ve son olarak deprem bölgesinden göç aldığına değinen Korkmaz, “Resmi nüfusumuz şu an 1 milyon 900 bin kişi olarak görünüyor ama su tüketim miktarından, katı atık miktarından hareketle yaptığımız hesaplamalara göre 2 milyon 300 bin civarında insana hizmet veriyoruz. Nüfustaki bu artış su tüketimini oldukça artırdı. Mersin’de son yıllardaki en yüksek su tüketimi 2022 yılında Kurban Bayramının 1. Gününde kaydedilmişti. 6 Şubat depreminden sonraki haftada o tüketim miktarının çok üstüne çıkıldı. 1 Şubat ile 2 Nisan arasında su tüketimi yüzde 15 oranında arttı. Bu oran 327 bin kişinin su ihtiyacına eşittir” dedi.
“YAĞIŞ ORANI YÜZDE 30 AZALDI”
Nüfusun yanı sıra kuraklığın ve insani kullanım dışı su kullanımının da kaynakları azalttığına vurgu yapan Korkmaz, “1 Ekim 2022 ile 31 Temmuz 2023 arasındaki yağış oranı, önceki yıllara göre yüzde 30 oranında azaldı. Yaylalara kar yağmadı. Bunun yanı sıra MESKİ dışındaki kurumların mesela DSİ’nin yapacağı yatırımların gecikmesi de su kaynaklarının azalmasında etkili. Pamukluk İsale Hattı ve Arıtma Tesisi, Mezitli İçme Suyu Projesi, Anamur (Otluca) İsale Hattı Projesi, Gülnar (Ilısu) İçme Suyu Projesi geciktikçe kaynaklar azalıyor” ifadelerini kullandı.
“BAZI İLÇELERDE SU AZALMA ORANI YÜZDE 85”
Mersin il genelinde 57’si sondaj, 104’ü kaptaj (doğal) olmak üzere 161 içme suyu kaynağından su alındığını ifade eden Korkmaz, tüm kaynaklarda yüzde 30 ila yüzde 85 arasında azalma olduğunu söyledi.
Korkmaz, Yenişehir, Mezitli ve Çamlıyayla’da su kaynaklarındaki azalmanın yüzde 80’i bulduğunu, Toroslar ve Silifke’de ise sudaki azalmanın yüzde 75 oranında olduğunu söyledi.
“YAYLALARDA SUYUN YARIYA YAKINI BAHÇE SULAMAYA GİDİYOR”
MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, su kaynaklarındaki azalmanın bir diğer nedeninin de özellikle köy ve yaylalarda vatandaşların bahçelerini sulama suyuyla değil, içme suyuyla sulaması olduğunu söyledi.
Korkmaz, “Yaz aylarında nüfusu artan Toroslar ilçemize bağlı Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Bekiralanı, Kepirli yaylalarımız var. Bu 5 yaylada 13 bin 527 abonemiz var. Her hanenin 4 kişi olduğunu hesaplarsak 54 bin 108 kişi ediyor. Bu durumda bizim bu bölgeye günlük 9 bin 739 metreküp su vermemiz lazım. Ama biz bu bölgeye 10 Ağustos ile 17 Ağustos arasında 12 bin 864 metreküp su vermişiz. Yani normal şartlarda vermemiz gerekenden yüzde 37 fazla. Benzer şekilde Çamlıyayla’ya normal şartlarda vermemiz gerekenden yüzde 25 fazla su vermişiz. İşte o fazladan vermek zorunda olduğumuz suyun bahçe sulamasında kullanıldığını düşünüyoruz. Günde en az 20 kaçak kullanım tespit ediyoruz. Abonesiz kaçağı da takip etmek zorundayız, aboneli kaçağı da takip etmek zorundayız. Yaylada vatandaş MESKİ’nin sağladığı içme suyu ile bahçesini suluyor, arkadaşlarımız uyarınca da “parasıyla değil mi, istediğim yerde kullanırım” diyor. Yasal olarak aslında o suyu kullanamaz. Birçok yerde insanlar 30 yıl önce köy ihtiyar heyetiyle yapılan protokol kapsamında su kullanıyor, bazı yerlerde insanlar su bulamıyor. Su kaynakları konusunda bütüncül bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor” dedi.
GÖZLER PAMUKLUK BARAJINDA
MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Toroslar’da 7, Yenişehir’de 3, Mezitli’de 2, Tarsus’ta 13, Silifke’de 8, Anamur’da 11, Gülnar’da 5, Mut’ta 6, Erdemli’de 25 kırsal mahallede yaşanan su sıkıntısını kimi yerlerde yeni sondajlar aşarak, kimi yerlerde vatandaşın açtığı sondajı kiralayarak, kimi yerlerde başka kaynaklardan takviye alarak kapasite artırımı şeklinde çözdüklerini söyledi.
Mersin’in içme suyu sorununun çözümü için DSİ’nin yaptığı Pamukluk Barajından su alınması gerektiğine işaret eden Korkmaz, “DSİ ile belediye arasında 2016’da bir protokol yapılmıştı. DSİ isale hattını ve arıtma tesisini yapacak, toplam yatırımın yüzde 40’ı MESKİ’ye borç olarak tahakkuk edecekti. Ancak bu protokol yerine gelmedi. Geldiğimiz aşamada DSİ isale hattı için ihaleye çıkıyor. Arıtma tesisi ise ekonomik nedenlerle paketten çıkarıldı. Bize siz yapın diyorlar. Bu ölçekte bir yatırımı hiçbir kurum kendi olanaklarıyla yapamaz. Mutlaka dış kredi bulunması gerekir. Gelecek hafta DSİ Genel Müdürü ile görüşmemiz olacak. Tüm bunları konuşacağız” dedi.